Skip to content

6 april 16:00 uur Webwinkel Insight – Live talkshow voor en door webwinkeliers

Blog

De nadelen van Magento

10803
15
0

Tegenwoordig is Magento dé open-source oplossing als het om webwinkels gaat. De voordelen van Magento worden dan ook breed uitgemeten. Hoewel ik zelf Magento ook een erg goed systeem vind, is het naar mijn idee niet voor elke webwinkel de oplossing. Vandaar ook een blog waarin ik speciaal de nadelen van Magento eens uitlicht.De meeste nadelen van Magento hangen direct samen met de voordelen, namelijk de omvang van het pakket. Naast veel voordelen zorgt dit ook voor een aantal nadelen, richting klanten vergelijk ik Magento altijd met een grote vrachtwagen met daarin allerlei gereedschap; alles is er mee mogelijk, maar er is ook erg veel wat niet gebruikt wordt wat voor veel snelheidsverlies en werk zorgt.

Snelheid
Eigenlijk wilde ik niet met het puntje snelheid beginnen, dit punt wordt door vrijwel iedereen als eerste genoemd. Toch blijft Magento geen snelheidswonder, met speciale Magento hosting is vaak veel goed te maken, maar de omvang van het pakket zorgt voor veel gevallen toch voor snelheidsverlies. Zelfs met een goed hostingpakket zijn andere pakketten vaak sneller te krijgen, vandaar dat dit toch een belangrijk nadeel van Magento blijft.
De oplossing: Goede Magento hosting + optimalisatie van de installatie

Onderhoud
Het onderhoud van Magento is iets wat vaak veel tijd kost, dikwijls treden er na verloop van tijd toch problemen op welke verholpen moeten worden, zo wil het nog wel eens “spoken” binnen Magento, er treden problemen op die ook weer verdwijnen. De oorzaak is vaak niet direct duidelijk, kortom er gaat tijd zitten in deze problemen. Ook het upgraden is niet iets voor tussendoor, upgraden betekend toch vaak snel een dag tijd. Deze problemen leiden vaak af van waar het om gaat, verkopen realiseren. Zeker als u de kennis hiervoor zelf niet in huis heeft kunnen hiermee de kosten snel oplopen.
De oplossing: Goede support partij + zelf technische kennis

Zoekfunctie
De zoekfunctie is standaard erg slecht binnen Magento, althans naar mijn mening, zowel de rangschikking als de resultaten zijn niet zoals je van Magento mag verwachten.
De oplossing: Google Search of andere zoekextensie gebruiken

Op America gericht
Veel opties in het systeem lijken voornamelijk op het Amerikaanse systeem gericht, voorbeelden hiervan zijn kortings-en-BTW regels. Hoewel het goed is in te stellen voor de Nederlandse markt is het toch vaak omslachtig en nodeloos ingewikkeld.
De oplossing: Verdiep je goed in de configuratie en test goed of alles werkt zoals gedacht

Niet een erg grote lijst met nadelen, maar toch wat dingen om rekening mee te houden. Zeker omdat veel webwinkelbouwer enkel op Magento vertrouwen. Over het algemeen zou ik Magento aanbevelen aan grotere webwinkels welke het budget hebben voor regelmatig onderhoud en aan internetmarketing bedrijven met de ervaring in huis om zelf de techniek te beheren. Voor kleinere webwinkels is Magento ook zeker een optie, maar zijn alternatieven wel het overwegen waard. Zo zijn er veel goede online SAAS oplossingen waarbij je je geen zorgen hoeft maken om de techniek. Kortom, overweeg goed waarom je voor Magento kiest! Wegen de voordelen op tegen de nadelen, of zijn er toch betere alternatieven?

Graag vernemen we jouw ervaringen!

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Jullie gaan uit van de Magento Community Editie? Alle bovengenoemde punten zijn goed te ondervangen, ook in de CE versie…

– Magento snelheid heeft te maken met goede hosting, daar zit natuurlijk wel een prijs aan.
– Elke shop moet goed onderhouden worden, recente upgrades van magento 1.6 naar 1.7 lopen zeer soepel.
– Zoekfunctie kan verbeterd worden, eventueel zelfs relatief eenvoudig met de google zoekfunctie.
– Configuratie voor NL is zoals je zelf zegt goed in te stellen, je moet alleen weten hoe en dat geld voor elk e-commerce systeem.

Wij raden klanten aan met Magento te beginnen met een (verwachte) omzet van 100.000 euro. Dat is een algemene vuistregel.

Hoi Ronald,
Helemaal mee eens, problemen vallen op te lossen, maar vergeleken met andere systemen blijven het wel nadelen. Dergelijke zaken zoals hosting en de kosten die uit een upgrade vloeien worden echter vaak onderschat.

Mijn ervaringen met problemen in caching en de api stammen vooral uit versie 1.4, wellicht is dit ook verbeterd. Het blijft echter naar mijn idee dat door de complexiteit van Magento onderhoud en ontwikkeling ervan niet aan iedereen besteedt is, wat in de praktijk vaak leid tot een ontwikkelaar die erg op zijn tenen moet lopen.

Wat de snellere upgrade van 1.6 naar 1.7 betreft, dit geeft in ieder geval aan dat Magento hier ook aan werkt. Goed om te vernemen, ben wel benieuwd hoe het echter met de extra extensies gaat…

Met mijn blog wil ik Magento dan ook niet onderuit halen, ik ben echter alleen tegen de beeldvorming dat Magento voor iedereen hét pakket is om te gebruiken, er zijn veel alternatieven welke wellicht voor bepaalde groepen beter geschikt zijn.

Klopt, magento is zeker niet voor iedereen weg gelegd.

Puur voor de professionele gebruikers met een bepaald budget en een serieuze insteek in e-commerce.

Niet voor de hobbyist welke besluit online te gaan verkopen.

Magento is een zeer uitgebreide webwinkel, en daardoor zeker niet geschikt voor iedereen.
Zeker voor kleinere winkels welke zich in een niche of specialisatie begeven is magento vaak zware overkill.
Voor deze vaak creatieve ondernemers zijn er genoeg alternatieven vaak in het opensource systeem waar heel vaak een goede communitie achterzit voor support en uitbreidingen.
In dit kader zou ik dan ook eens iedereen willen wijzen op het opensource pakket opencart.

Opencart is een van de weinige webwinkels die gebruik maakt van Vqmod een uitbreiding welke het mogelijk maakt om zelfs voor minder ervaren webmasters heel eenvoudig uitbreidingen en aanvullingen op de webwinkel toe te voegen

Opencart vind ik zelf ook een mooi pakket, toch merk je na verloop van tijd dat het pakket niet zo uitgebreid is als Magento en de community stukken kleiner is. Dus dat kan als een nadeel gezien worden.

Wat leuk dat ik dit tegenkwam.

Wij zijn druk bezig om de overstap van Joomla/Virtuemart naar Magento te maken. Draaien de ontwikkeling en design nu in een test omgeving.

Ik ben het er mee eens dat Magento niet voor iedereen is. De configuratie en design kant is zeer complex te noemen, maar ik denk dat als dit goed gedaan wordt iedereen een shop kan beheren via de admin panel.

Wij hebben nog geen snelheids problemen ondervonden maar ga daar zeker op letten.

Indien er HTML/PHP/CSS kennis in huis is raadt ik de overstap zeker aan. De opties die magento aanbiedt zijn vele malen beter dan joomla/virtuemart.

Ik heb ervaring met zowel open source als magento.
Globaal zou ik zeggen dat; naar mate er meer specifieke opties zoals bv facebook integratie, affiliate marketing opties, of boekhoud-connecties nodig zijn, je beter uit bent met magento, groot of klein.
Juist door de vele “complexe” opties is magento flexibeler en door het core systeem, bij goed gebruik, ook betrouwbaarder.
Ook het snelheids verlies t.o.v. open source is in mijn ervaring, bij goede hosting, niet echt opvallend.

Magento is ook open-source… Met welke systemen vergelijk je Magento? Verder blijft het grote voordeel van Magento natuurlijk de grote beschikbaarheid van modules om eenvoudig je shop verder uit te bouwen, daarin geef ik je gelijk. Of het echter altijd doorslaggevend is, daarover zullen we waarschijnlijk van Mening verschillen…

Het is inderdaad wel goed om in zo’n artikel even een referentie kader aan te geven. Waar vergelijk je het mee? Volgens mij zijn er niet veel systemen die vergelijkbaar zijn met Magento. Je hebt het segment erboven (o.a. Hybris/ Intershop) en het segment eronder (o.a. WordPress, Virtuemart en xCart). Deze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

Verwacht je tussen de € 100.000,- en € 500.000,- per jaar aan omzet te draaien binnen nu en 2/3 jaar, dan is Magento Community de perfecte oplossing. Ga je minder omzet draaien, dan kun je kiezen uit de WordPress achtige pakketten. Verwacht je meer dan 500K omzet te draaien dan kun je gaan voor Magento Enterprise.

Qua onderhoudskosten hangt weer e.e.a. af van wie je inhuurt. Er zijn freelancers die werken voor € 35,- per uur. Wil je het goed aanpakken dan zijn er bureaus die rekenen met uurtarieven van € 85,- per uur. En dan heb je bureaus die snel zijn met hoog tarief en freelancers die goedkoop zijn qua tarief maar meer tijd nodig hebben om iets te maken. Al met al… wat kun je daar werkelijk over zeggen? 🙂

Verder zou ik eens onderzoeken hoeveel (grote) shops er in Nederland op Magento draaien. Ik denk dat Magento prima geschikt is voor de Nederlandse markt.

Maar ik zie dat het artikel stamt uit juni 2012, dus wellicht niet helemaal relevant meer. Wat ik eigenlijk met veel woorden wil zeggen is dat Magento echt niet een slecht systeem is. Het is gewoon een systeem voor de webwinkelier die het serieus wil aanpakken. En dan zul je moeten investeren in de bouw, de hosting en het onderhoud.

Natuurlijk is het niet zo dat wij anti-magento zijn. Op het internet wordt echter Magento soms de hemel in geprezen. Zeker veel kleine webwinkeliers kiezen voor Magento en komen dan voor onverwachte nadelen/kosten te staan. De indeling die je maakt geeft dat al weer. Er zijn veel webwinkels die de 10.000 per maand niet halen. Vooral voor dat segment is de afweging Magento met andere open-source pakketten (opencart, wordpress, prestashop) en vooral SAAS oplossingen als Seoshop, MyShop, Luondo, Biedmeer, Mijnwebwinkel, etc. te overwegen. Zolang die afweging maar eerlijk is en niet alleen de voordelen van veel systemen de overhand hebben…

Zoals aangegeven heeft Magento voor- en nadelen, het is niet voor iedereen geschikt en vereist de nodige kennis. Veel webwinkels zijn er echter ook tevreden mee.

Ik ben volop bezig om een magento shop uit te bouwen.
We zijn zelf een kleine webwinkel gekoppeld aan een gewone winkel. Voordien reeds systemen gehad zoals oscommerce en een shopsysteem (ecomshop) welke door een kleine ontwikkelaar werd ontwikkeld. Doordat deze voorgaande niet responsive zijn ben ik gaan uitkijken naar een ander systeem en ik kwam al snel uit bij Magento.

Nu zijn onze verkopen in het verleden via onze webshop nooit zo super geweest, maar met deze nieuwe eshop hopen we toch ook via deze weg ons graantje me te pikken.

De kosten tot nu toe:

aankoop thema en 1 – 2 extra plugins …
synchronisatie laten schrijven tussen de kassa en de eshop, maar deze kosten zouden we bij een andere oplossing ook hebben.

Doordat er op google tal van artikelen te vinden zijn vermoed ik dat we toch een goede keuze gemaakt hebben (mede doordat ik zelf 90% probeer aan te pakken) ook al zijn we een kleine eshop.

Om alles te testen hebben we een testsite online staan om ook in de toekomst niet voor verrassingen te komen als we zaken willen aanpassen. (www.augustijnen1.be)

Als je inderdaad zelf geen notie hebt als kleine webwinkelier kan je beter voor een ander pakket opteren. Maar ik zie dit eerder als een uitdaging om de verkoop op te liften en ook online onze stempel te zetten.

Magento is een 100% sales-gericht platform, uiteraard is dit natuurlijk de bedoeling van een webwinkel maar gezien de moderne content-eisen van de consument schiet Magento hierin te kort.

Op Frankwatching is onlangs een artikel geschreven over de verwachte toekomst van Magento, een aanrader om hier eens aandacht aan te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *