‘Klanten hebben vaak specifieke maten deurmatten nodig die niet standaard in winkels verkrijgbaar zijn.’ Een gat in de markt, zag een fysieke vloeren- en tapijtwinkel in Wolvega. Inmiddels verkoopt hun webshop Deurmatdirect.nl online al meer dan 10 jaar deurmatten op maat, die geleverd worden aan consumenten in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.
In 2007 startte de winkel de specialistische webshop Kunstgrasdirect.nl. Dat bleek een succes, en in 2012 volgde Deurmatdirect.nl. ‘Door over te stappen naar een webshop konden we een breder publiek bereiken en hen voorzien van volledig op maat gemaakte oplossingen. Vanuit ons magazijn snijden we nu iedere mat precies volgens de wensen van de klant’, zegt Hermen Klasen. Hij is verantwoordelijk voor de inkoop en de collecties van Deurmatdirect.nl, maar als het nodig is springt hij ook bij in de klantenservice, of in de werkplaats waar de matten op maat gesneden worden.
Gevarieerd aanbod
Hoe kiest hij welke deurmatten in de collectie komen? ‘Er zijn matten van 100 euro per vierkante meter, maar ook van 30 euro. In de webshop willen we keuze bieden in alle prijsklassen. Bij het samenstellen van een collectie beginnen we met een stuk of 5 tot 8 kwaliteiten van de schoonloopmatten en 5 tot 8 kwaliteiten van de droogloopmatten, en dan gaan we verder selecteren. Zo houden we een gevarieerd aanbod in verschillende prijsklassen over.’
Minder weekmakers
Ziet hij trends in het aanbod? ‘Steeds meer mensen kopen PVC-vloeren. Die bevatten weekmakers om ze soepel te maken. Deurmatten bevatten ook weekmakers, daardoor zijn ze buigzaam. En die weekmakers kunnen met elkaar reageren. Daardoor kan verkleuring ontstaan als je een mat op de PVC-vloer legt. Dat geldt overigens ook voor PU-gietvloeren. Daarom hebben we nu steeds meer deurmatten zonder weekmakers in de collectie.’
Een voor gebruikers logische website
Wat marketing betreft richt de webshop zich vooral op organisch bereik, legt Hermen uit. ‘Met deurmatdirect.nl waren we al snel nummer 1 in de organische zoekposities. We investeren vooral in een overzichtelijke website, want onder SEO verstaan we ook: een voor gebruikers logische website. Klanten moeten snel en makkelijk de informatie kunnen vinden die ze zoeken.’
Het team voert weleens A/B-testen uit en houdt de website nauwlettend in de gaten. ‘Maar als je zelf iedere dag je website ziet, dan zie je weleens dingen over het hoofd. Daarom vragen we regelmatig vrienden en bekenden om de website te testen op gebruiksvriendelijkheid’.
Kortere teksten op de website
Ook heeft de webshop regelmatig contact met een SEO-specialist om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dat gebied. Het uitvoeren van SEO-werkzaamheden doet het team zelf. Eén van de veranderingen die Hermen ziet, is de verschuiving naar meer mobiel gebruik. ‘En AI, daar zijn we nog niet echt mee bezig, maar dat gaan we natuurlijk wel oppakken. Op dit moment richten we ons vooral op short-tail keywords en short copy. We proberen alles beknopter en duidelijker op de website te krijgen, ook de productinformatie wordt ingekort. Dus geen lange teksten meer op de pagina’s.’
‘Reviews zijn ontzettend belangrijk’
Hoe gaat de webshop om met reviews? ‘Reviews zijn ontzettend belangrijk voor ons. Goede reviews en terugkerende klanten zijn onze belangrijkste marketingkanalen. We reageren actief op reviews, zowel positieve als negatieve, omdat we klanten serieus nemen en willen verbeteren waar mogelijk. Zo bleek uit reviews bijvoorbeeld, dat in de productomschrijving van onze opvulmat niet duidelijk genoeg was vermeld dat de maximale breedte 100cm is. Dat hebben we direct aangepast. Sinds kort zijn we ook gestart met product-reviews om klanten een eerlijk beeld te geven van onze deurmatten.’
Ook mond-tot-mondreclame helpt de webshop enorm, zo vertelt Hermen. ‘En bij nieuwe klanten versterkt het keurmerk van WebwinkelKeur het vertrouwen. Het keurmerk biedt onze klanten extra vertrouwen en zekerheid. Ook helpt het ons transparant te zijn over wie we zijn en hoe we werken. Daarnaast waarderen we de bereikbaarheid en snelle ondersteuning van WebwinkelKeur, dat helpt ons om te blijven groeien.’

De uitdaging van maatwerk en snelle levertijden
Als één van de grootste uitdagingen voor de webshop noemt Hermen het balanceren van snelle levertijden met het leveren van maatwerk. ‘Over het algemeen is de levertijd zo’n 2 tot 4 werkdagen. Ons team bestaat nu uit 6 mensen. We zijn aan het uitbreiden met personeel en een nieuwe snijmachine die nog sneller kan snijden om die levertijd te kunnen verkorten.’
En wat vindt hij het leukst aan het runnen van een webshop? ‘Het mooiste is dat we klanten blij kunnen maken met een product dat perfect aansluit bij hun wensen. De interactie met klanten, het zien van goede reviews en het werken in een dynamische online omgeving maken het dagelijks werk erg plezierig.’ Toekomstplannen zijn er ook: ‘We willen onze klanten nog beter bedienen door ons assortiment en onze service verder te verbeteren. Daarnaast willen we blijven groeien, zowel nationaal als internationaal.’
‘Luister naar je klanten’
Wat zou Hermen andere webwinkeliers die willen starten aanraden? ‘Blijf dichtbij jezelf en focus op kwaliteit. Zorg ervoor dat je weet wat je unieke waarde is en wees bereid om te investeren in een goede klantenservice en een duidelijke, gebruiksvriendelijke website. Luister naar je klanten, want zij zijn je beste bron van feedback.’