Skip to content

Blog

Online alcoholverkoop wordt strenger

strengere regels online alcohol verkoop webshop webwinkel webwinkelkeur
11973
0
0

Staatssecretaris Blokhuis startte 28 maart 2019 de adviesronde van een wetsvoorstel om de regels voor het online verkopen van alcohol aan te scherpen. Uit nalevingscijfers bij alcoholverkoop bleek dat in 90% van de gevallen er niet werd gecontroleerd op leeftijd. Niet alleen wil het kabinet het verkoop aan minderjarigen  voorkomen, maar men wil ook dat er bewuster met alcohol wordt omgegaan. Dit willen ze bereiken door een strenger beleid op het stunten met alcoholprijzen te voeren. Toezicht van deze regels zal worden gehouden door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Verkoop minderjarigen verminderen

De webwinkelier is bij bestellingen van A tot Z wettelijk verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole. Een leeftijdsverificatiesysteem bij een webshop die alcohol verkoopt wordt verplicht. Aan welke belangrijke specificaties dit systeem moet voldoen, wordt nog uitgewerkt. Tevens moet de postbezorger duidelijk op de hoogte zijn bij welke pakketjes een leeftijdscontrole moet plaatsvinden. Het pakketje met alcoholwaren bij een oudere buur bezorgen is niet meer toegestaan.

Bewuster omgaan met alcohol

Waar voorheen al een reclameverbod werd ingediend voor tabak- en rookwaren, maakt het kabinet nu ook een einde aan de grote aanbiedingen op alcoholwaren. De vuistregel wordt: het is niet toegestaan om meer dan 25% korting te geven op alcohol.

Toezicht op online alcohol verkoop

Zoals in de inleiding staat vermeld zal de NVWA toezicht houden op de nieuwe regels. Het proces valt te vergelijken met hoe mysteryshoppers worden ingezet. De NVWA is binnenkort bevoegd om zich voor te doen als minderjarige om online alcohol te verschaffen. Niet alleen controleren ze op deze manier of de verkoop aan minderjarigen wordt tegengegaan, maar ze zullen ook een oogje in het zeil houden voor het correct omgaan met de aanbiedingen.

Nieuwe regels voor webwinkelier

Mocht je als webwinkelier alcoholwaren verkopen, dan gelden binnenkort deze regels voor jou:

  • Hanteer een goed leeftijdsverificatiesysteem die voldoet aan de specificaties.
  • Informeer de bezorgers duidelijk dat er een leeftijdscontrole moet plaatsvinden.
  • Geef niet meer dan 25% korting op alcoholwaren.

strengere regels online alcohol verkoop webshop webwinkel webwinkelkeur

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *