WebwinkelKeur

Mag ik prijzen exclusief BTW vermelden?

Prijzen moeten inclusief BTW vermeld worden

Prijzen moeten inclusief BTW vermeld worden, niet pas op de bon

Het komt nogal eens voor, webwinkels primair gericht op bedrijven (B2B) die de prijzen daarom exclusief BTW weergeven. Maar mag dat ook zomaar?

In de regel moet je alle prijzen inclusief BTW vermelden. De enige uitzondering is voor ondernemers die enkel zakelijke klanten hebben, maar enkel en alleen wanneer het onmogelijk is voor consumenten om te bestellen en dit ook duidelijk communiceert. Verkoop je dus voor 95% aan B2B, maar geeft u consumenten toch de mogelijkheid om te bestellen? Dan moet je de prijzen OOK inclusief BTW weergeven.

Particuliere bestellingen onmogelijk maken

Hoe je het onmogelijk maakt voor consumenten om te bestellen? Dit kan eenvoudig door tijdens het afrekenproces verplicht om een bedrijfsnaam, BTW of KVK-nummer te vragen. Op deze manier kunnen consumenten niet bij je bestellen. Een optioneel veld is niet voldoende.

Daarnaast moet je ook duidelijk communiceren op je webwinkel dat je producten alleen aan bedrijven verkoopt zodat hier geen misverstand kan ontstaan.

Links bedrijfsgegevens optioneel, rechts verplicht

Hoe zit dat juridisch?

Uit welke wet de conclusie volgt dat dat het tonen van prijzen exclusief BTW niet is toegestaan? Zowel in de Wet op de Omzetbelasting 1968, het Burgerlijk Wetboek als in Wet Oneerlijke Handelspraktijken zijn hiervoor de bepalingen opgenomen.

Wet op de Omzetbelasting 1968

Het is de ondernemer verboden aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen. Artikel 38 Wet op de omzetbelasting 1968

Wet Oneerlijke Handelspraktijken

In het geval van een uitnodiging tot aankoop is de volgende informatie, voor zover deze niet reeds uit de context blijkt, essentieel als bedoeld in artikel 193d lid 2:

c. de prijs, inclusief belastingen…”
Artikel 193e Burgerlijk Wetboek Boek 6

Het kan dus bijna bij wet niet duidelijker zijn dat het communiceren van prijzen exclusief BTW aan consumenten niet is toegestaan, ook niet wanneer je hierbij vermeldt dat het om prijzen exclusief BTW gaat. Het gaat daarbij niet alleen om je eigen website, maar ook om bijvoorbeeld advertenties en andere plekken waar je jouw producten onder de aandacht brengt.

Verkoop je enkel zakelijk? Dan hoef je niet te voldoen aan consumentenwetgeving. Welke regels wel/niet gelden voor B2B webwinkels hebben we al eerder behandeld.

Gelden deze regels alleen online?

Nee, deze regels gelden niet alleen online. Ook offline ben je verplicht om BTW te vermelden wanneer je aan consumenten verkoopt. Zo is een groothandel die ook consumenten naar binnen laat verplicht ook de prijs inclusief BTW weer te geven bij de verkochte producten.

Dit geldt niet alleen voor in de winkels, maar bijvoorbeeld ook voor reclame. Toch worden regels lang niet altijd nageleefd, zo zie ik nog vaak huurbusjes voorbij rijden met daarop prijzen enkel exclusief BTW.

Ook voor offline advertenties geldt dat BTW vermelden verplicht is

Mag ik prijzen exclusief BTW vermelden?

In de regel moet je prijzen inclusief BTW communiceren, de enige uitzondering is wanneer je enkel aan bedrijven verkoopt. Bijvoorbeeld een (online) groothandel die enkel zakelijke klanten bediend. Verkoop je (sporadisch) ook een consumenten, dan moet je ook de prijs inclusief BTW bij je producten vermelden.

Mobiele versie afsluiten