WebwinkelKeur

WEEE-regeling voor webwinkeliers: hoe zit het precies?

Sinds februari 2021 is het voor jou als webwinkelier verplicht om oude elektrische apparatuur in te nemen zodra een klant een nieuw elektrisch apparaat bij jou koopt. Met andere woorden de WEEE-regeling. De WEEE-regeling is er om een zo hoog mogelijk inzamelpercentage van afgedankte elektrische apparaten te krijgen. In dit blog leg ik uit hoe het zit.

Wat houdt de WEEE-regeling precies in?

De WEEE-regeling staat voor Waste Electrical and Electronic Equipment. In het Nederlands ook wel de AEEA: Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur.

De WEEE-regeling is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat oude apparaten op de juiste plek worden weggegooid en gerecycled. Om het recyclen te stimuleren, is het voor de consument zo makkelijk mogelijk gemaakt om hun oude apparaat in te leveren. En hier speel jij als webwinkelier een grote rol in.

Communiceren van de WEEE-regeling richting je klant

Zodra een klant een nieuw elektrisch apparaat bij jou koopt, moet diegene zijn of haar oude elektronische apparaten ook weer bij jou kunnen inleveren. We begrijpen dat dit omslachtig kan zijn voor jou als webwinkelier. Toch is het sinds februari 2021 verplicht.

Het is dus belangrijk dat jij als webwinkelier de mogelijkheid biedt om oude apparaten in te nemen. Om je niet op extreme kosten te jagen, zijn en drie manieren om oude apparaten in te nemen. Je moet in ieder geval één van de drie opties aanbieden. Deze zijn als volgt:

  1. Je neemt het oude apparaat direct in zodra de consument het nieuwe apparaat ontvangt.
  2. Je biedt de mogelijkheid om het oude apparaat op een later moment in te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een hele dag uittrekken om langs heel wat adressen te gaan om de apparaten op te halen.
  3. Je geeft de consument de mogelijkheid om het oude apparaat kosteloos retour te sturen. Zo zorg je ervoor dat de consument hier eerder aan mee doet dan als je hier kosten voor rekent.

Waar moet een elektrisch apparaat aan voldoen? 

Er zijn natuurlijk een aantal eisen waar een product zich aan moet voldoen om gerecycled te worden. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende formaten. Zelfs een usb-stick mag mee doen aan de WEEE-regeling. Hier vind je een lijst met de producten die je als webwinkel moet aannemen.

 

 

Mobiele versie afsluiten