WebwinkelKeur

Het verbod op fake reviews komt eraan: voorkom boetes!

Feedback Interaction Review Response Word

Fake reviews, het was al onethisch, maar binnenkort echt strafbaar. Het kabinet heeft bekendgemaakt dat er een verbod komt op het plaatsen en laten plaatsen van fake reviews op het internet. Door dit verbod worden consumenten beschermt bij het doen van online aankopen. Als verkoper betekent dit dat er nieuwe regels komen waar je je aan moet houden. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van minimaal 4 % van je omzet. Gelukkig kunnen wij als reviewaanbieder jou ontzorgen. In dit artikel lees je hoe we dit doen.

Het verbod op fake reviews

Uit een onderzoek van Capterra blijkt dat 61% van de consumenten altijd de reviews checkt voordat zij online een aankoop doen. Je kunt je dus wel voorstellen dat de echtheid van deze reviews ontzettend belangrijk is. Toch is het is al jaren bekend dat er veel neppe reviews in omloop zijn. Het AD schreef hierover het volgende:

Hoeveel reviews nep zijn is onduidelijk, maar de schattingen in diverse onderzoeken variëren van 16 procent tot een derde of misschien nog wel meer. Eén op de tien beoordelingen is bovendien het gevolg van actieve manipulatie. Dat is het geval als een fabrikant klanten in ruil voor een positieve recensie iets belooft. Ook zijn er malafide bedrijven die tegen betaling positieve beoordelingen achterlaten bij webwinkels of op sociale media.

Voor veel online platforms – waaronder wij als WebwinkelKeur – is het tegen gaan van neppe reviews een ware sport geworden. Gelukkig vindt ook het kabinet dat dit niet langer door de beugel kan. De regels rondom het verbod op fake reviews staan allemaal in het wetsvoorstel Modernisering Consumentenbescherming dat ministers Stef Blok (Economische Zaken & Klimaat) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) gisteravond bij de Tweede Kamer hebben ingediend.

Welke regels gaan er gelden

Om het wat overzichtelijker te maken hebben wij de nieuwe regels omtrent fake reviews even opgesomd:

Uit de wettekst blijkt dat het vooral gaat om product reviews. Veel webwinkel software biedt op de productpagina standaard een optie om een product review te schrijven, als webwinkelier dien je daarbij te kunnen controleren dat geplaatste reviews daadwerkelijk van een koper zijn (en niet van een andere belanghebbende zoals een leverancier of fabrikant). WebwinkelKeur kan je op dat gebied ontzorgen.

Boetes van minimaal 4% van je omzet

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat controleren of online verkopers zich aan deze regels houden. Wanneer dit niet het geval is kunnen zij een boete opleggen van minimaal 4% van je omzet. Aan ons de taak om dit te voorkomen!

WebwinkelKeur controleert reviews op echtheid

Zoals hierboven omschreven moet je als verkoper straks je reviews gaan controleren op echtheid. Dit is waar wij jou als reviewaanbieder te hulp schieten. Onze software zorgt ervoor dat alleen échte klanten reviews en productreviews kunnen achterlaten. Onze software koppelt een review namelijk aan een bestelling, waarmee wij valideren dat het om een echte klant gaat. Daarnaast detecteert onze software bedrijven die gebruik maken van gekochte reviews. Hiermee voldoe je aan de wetgeving die bepaalt dat je reviews op echtheid moet controleren. En door reviews via WebwinkelKeur te verzamelen weten je klanten ook meteen dat jouw reviews authentiek en betrouwbaar zijn.

Bovendien… nepreviews plaatsen is echt niet nodig! De basis blijft gewoon een goede dienst of product leveren en het makkelijk maken voor jouw (tevreden) klanten om een review achter te laten. Wij helpen jou daarbij door gegevens als ordernummer, klantnaam en e-mailadres al voor in te vullen, zodat een klant met één klik een review kan plaatsen.

Dus, zorg jij voor de goede service? Dan ontzorgen wij jou op reviewgebied!

Mobiele versie afsluiten