Skip to content

Blog

Hoger in Google met SSL

11967
0

Bij WebwinkelKeur ontvangen we regelmatig vragen omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO). Vandaar dat we de komende weken elke week een tip gaan geven om jouw webwinkel beter te laten scoren in Google. Vorige week hebben we het over het meten en optimaliseren van de website op snelheid gehad. Vandaag hebben we Kelly, Sales Manager van Xolphin, aan het woord over de voordelen van een SSL-certificaat voor webwinkels.

Aan het woord is nu Kelly namens Xolphin;

Het is niet altijd even duidelijk óf, en welk SSL certificaat je als webwinkelier nodig hebt en wat je er nou precies aan hebt. Tenminste, dat merken we vaak aan de reacties die we krijgen. Tijd om fabels van feiten te scheiden en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

SSL en veiligheid
Zoals in een eerder blog beschreven zegt de Wet Bescherming Persoonsgegevens dat je ‘passende technische en organisatorische maatregelen dient te treffen voor de bescherming van de gegevens van klanten’. Je hebt dus als webwinkelier verantwoordelijkheid voor de bescherming van klantgegevens. SSL speelt daar een cruciale rol in.

SSL beveiligt de verbinding tussen klant en webshop, zodat vertrouwelijke gegevens van bezoekers niet onderschept kunnen worden. Dat geldt niet alleen voor betalingsgegevens die via de webwinkel uitgewisseld worden, maar ook voor wachtwoorden en andere privacy gevoelige zaken die klanten achterlaten. Bijvoorbeeld via een aanvraagformulier. Wanneer die gegevens verstuurd worden, wordt de informatie gecodeerd, zodat de verzonden informatie niet zomaar te achterhalen is door hackers. Het is dus een misvatting dat alleen de betaalstap in je webwinkel middels SSL beveiligd moet zijn.

SSL en vertrouwen
Je kunt als webshop laten zien welke organisatie er achter de website zit door te kiezen voor een SSL certificaat met Uitgebreide Validatie of Extended Validation. Voor de klant is dit direct zichtbaar doordat ze een groene adresbalk met de bedrijfsnaam zien wanneer ze op de webshop komen. Hierdoor kunnen ze controleren met wie ze te maken hebben, essentieel voor extra vertrouwen en daarmee meer omzet.

Bij deze Extended Validation worden veel gegevens gecontroleerd. Dat zorgt ervoor dat uitgifte van dit certificaat met de groene adresbalk soms wel een week kost. Omdat Xolphin WebTrust gecertificeerd is, mag het team van Xolphin deze validaties zelf uitvoeren. Hierdoor kunnen de SSL certificaten met Extended Validation (EV) vaak al binnen een dag worden uitgegeven.

Als een groene adresbalk niet nodig is, zijn er ook certificaten zonder groene adresbalk beschikbaar. Die zijn een stuk goedkoper doordat de controles minder uitgebreid zijn, maar beveiligen de verbinding net zo goed.

SSL en Google
Google vindt SSL op je hele website zo belangrijk dat er een hogere ranking wordt toegekend. Let wel: SSL op de hele website dus. Google legt de nadruk op de hele website en niet alleen op bijvoorbeeld de betalingspagina van de webshop omdat dit een stuk veiliger is. Als de hele website met SSL beveiligd is, wordt er namelijk niet geschakeld van beveiligde naar onbeveiligde pagina’s. Hackers kunnen bezoekers op een onbeveiligde pagina ongemerkt omleiden via zogenaamde ‘man-in-the-middle’ aanvallen en zo toch nog vertrouwelijke gegevens onderscheppen. Bovendien wordt op websites met SSL op alle pagina’s voorkomen dat bezoekers verwarrende waarschuwingen ontvangen wanneer ze van beveiligde naar onbeveiligde pagina’s schakelen.

Een ‘man-in-the-middle’-aanval

Om de positie in de Google zoekresultaten te verbeteren, moet dus de hele website beveiligd worden met https://. Voor Google telt alleen het feit dat de hele website met SSL beveiligd is en daarvoor is het niet per se nodig te kiezen voor een SSL certificaat met een groene adresbalk. De hele website beveiligen met SSL kan ook al met een SSL certificaat waarbij alleen het domein of domein en organisatie worden gecontroleerd.

Waar moet je op letten
Het omzetten van de website van http:// naar https:// kan – als dit niet zorgvuldig gebeurt – ook nadelige gevolgen hebben. Een paar tips:

  • Geef aan Google door dat de url veranderd is
  • Zorg ervoor dat je systeembeheerder de server optimaal inricht

In dit artikel een uitgebreide toelichting op deze tips.

In het kort
Naast het feit dat je als webwinkelier zorgvuldig om wilt gaan met de gegevens van klanten, heeft SSL dus ook een commerciële functie.

  • Beveilig je hele website met SSL
  • Kies voor SSL met een groene adresbalk voor meer vertrouwen en daardoor meer omzet

Leden van Webwinkelkeur krijgen 10% korting op een SSL certificaat naar keuze, gebruik daarvoor als betalingskenmerk “WebwinkelKeur”.

Nog vragen?
Xolphin is de grootste leverancier van SSL certificaten in Nederland. Met haar team van ruim 20 mensen, staat Xolphin al jaren bekend om de deskundige support en snelle uitgifte van SSL certificaten met groene adresbalk. Aarzel niet om even te mailen of bellen. Het team van Xolphin zit klaar om alle vragen te beantwoorden.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn