Skip to content

Blog

Helft senioren let in webshop op aanwezigheid keurmerk

senioren letten op aanwezigheid keurmerk shoppen
11773
0
0

Veel senioren hebben er moeite mee om te herkennen of een webshop wel zo veilig is. Gelukkig zijn ouderen wel voorzichtig wanneer ze online shoppen. Ze letten daarbij op verschillende zaken, waaronder de aanwezigheid van een keurmerk.

Uit onderzoek van Seniorweb blijkt dat ruim veertig procent van de shoppende senioren het lastig vindt om te herkennen of een website wel veilig is. Om dit in te schatten, letten ze op een aantal zaken. De bekendheid van de winkel is hierbij nummer één indicator: 65 procent van de ondervraagden let hier op.

Criminelen lokken consument naar nepshop

Dit is wel gelijk een gevaar, zo onderschrijft de website.

“Criminelen weten dit en maken hiervan misbruik. Ze kopiëren bekende webwinkels en proberen mensen, vooral via e-mail en sociale media, naar deze nepwebwinkels te lokken. Van alle ondervraagden geeft één procent aan weleens op deze manier te zijn opgelicht.”

46 procent checkt of shop keurmerk of waarborg heeft

Ook letten veel senioren erop of de website via een versleutelde verbinding tot stand komt, door de aanwezigheid van ‘https’ in de URL (54 procent) te controleren. En bijna de helft van alle ouderen (46) procent checkt eerst of de webwinkel waar ze willen shoppen wel een keurmerk of waarborg heeft.

Ook retourbeleid en ouderdom shop wordt gecontroleerd

De belangrijkste checkpoints vinden dus plaats op de website. Al zijn er ook ouderen die kijken naar hoe andere consumenten schrijven over de desbetreffende webwinkel. Dit wordt door ruim een derde gedaan. Ook kijkt bijna een kwart naar hoe het retourbeleid van de shop precies in elkaar steekt en probeert 17 procent te achterhalen hoe lang een webwinkel al bestaat.

Al deze checks zijn niet voor niets: als een website er onbetrouwbaar of onveilig uitziet, doet de helft van de senioren er geen aankoop. Seniorweb geeft hen onder andere de tips om altijd achteraf te betalen en om te kijken of de webwinkel in kwestie een keurmerk heeft. Doe dat wel via de website van het aangesloten keurmerk, want: “Een logo van het keurmerk bij de webshop zelf zegt niks. Iedereen kan een plaatje op zijn site zetten.”

 

 

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *