Skip to content

Blog

Inkopen binnen de EU: Geen BTW?

Inkopen binnen de EU
14481
0
0

Je hebt een leverancier gevonden met allemaal leuke artikelen voor in je webshop. Alleen de leverancier is niet in Nederland gevestigd maar in een ander EU-land. Dat lijkt lastig, maar als je op de hoogte bent van de btw-regels dan is dit eenvoudiger dan je zou denken.

Als je inkoopt bij een leverancier die gevestigd is in een ander EU-land dan kan de leverancier hier 0% btw in rekening brengen. Dit heeft 2 voorwaarden:

1. Je bent zelf ondernemer voor de omzetbelasting en in het bezit van een geldig btw-nummer. Je btw-nummer geef je door aan de leverancier en deze laat je op de factuur zetten.
2. Je moet kunnen aantonen dat de artikelen het land van de leverancier verlaten hebben. Dit kan bijvoorbeeld met de factuur of vrachtbrief.

Er moet echter wel btw berekend worden in Nederland. Dit doe je zelf in de btw-aangifte. Je bepaalt eerst onder welk btw-tarief de artikelen belast zijn in Nederland. Vervolgens vermenigvuldig je de inkoopprijs met dit tarief en je hebt de btw die je in de aangifte moet opnemen.

Inkopen binnen de EU
Inkopen binnen de EU

Voorbeeld: stel je koopt voor €100 in Duitsland pennen. Hier moet je €21 aan btw over betalen (21% van €100). Dit geef je op (in rubriek 4b) in je btw-aangifte. Vervolgens mag je deze €21 ook weer aftrekken als voorbelasting (in rubriek 5b).

Per saldo zorgt deze transactie dus niet voor een te betalen bedrag in je btw-aangifte. Deze administratieve handeling moet echter wel gebeuren, zorg er dus voor dat je inkopen binnen de EU goed vastlegt in je boekhouding.

Bovenstaande blog richt zich op de meest voorkomende en standaard situaties. Als de situatie iets specifieker is (bijvoorbeeld door import van accijns- en/of margegoederen of het zelf ophalen van goederen) dan kan de uitwerking van deze regeling wat complexer zijn. Dergelijke situaties zijn te specifiek om hier goed te kunnen behandelen, neem voor de uitwerking hiervan contact op met je eigen fiscaal adviseur en/of de auteur.

Over de auteur: R.J. van Engen – Administratiekantoor van Engen B.V.
Administratiekantoor van Engen B.V. richt zich met betaalbare prijzen op startende en kleine ondernemers. In de loop der jaren is het kantoor uitgegroeid tot dé boekhouder voor webshops. We zijn van mening dat een goed fiscaal advies, een belastingaangifte of een correct verwerkte boekhouding niet per definitie duur hoeft te zijn en doen er alles aan om onze prijzen betaalbaar te houden. 

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *