Skip to content

Blog

Merendeel Nederlanders bouwt geen pensioen op

8841
0
0

Niet alleen de meeste zzp’ers maar het merendeel van de Nederlanders bouwt geen pensioen op. Dat blijkt in ieder geval uit een onderzoek dat uitgevoerd werd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van de vermogensbeheerder BlackRock. Het percentage van Nederlanders dat geen pensioen opbouwt is zelfs gestegen, van 43 procent in 2015 tot maar liefst 52 procent in 2016. De cijfers zijn zorgelijk.

Vertrouwen in pensioen

De hoofdzakelijke reden? Er is weinig vertrouwen in de pensioenfondsen in Nederland. Volgens een onderzoek van EenVandaag geeft ruim 73% van de ondervraagden aan weinig tot geen vertrouwen te hebben in de pensioenfondsen. Dat komt voor een groot gedeelte door de pensioenfondsen zelf, welke stevig aan het stuntelen zijn geweest. Daartegenover staat dat slechts 17% van de Nederlanders denkt dat hun pensioeninkomen voldoende zal zijn. Daarnaast zou 29 procent van de Nederlanders totaal geen idee hebben op welke koers ze liggen met hun gewenste pensioeninkomen.

Wantrouwen, onduidelijkheid en urgentie doen de pensioenen de das om. Jammer, want met de huidige tred van zaken heeft meer dan de helft van de Nederlandse bevolking over een jaar of 30 of 40 enkel het AOW en geen aanvullend pensioen.

Denk na over een waardig alternatief

Het op tijd opbouwen van een pensioen, al dan wel of niet via een pensioenfonds, is belangrijk. Als je niet op tijd met pensioenopbouw begint dan kom je later er mee in de problemen.

“Wie pas rond zijn vijfenveertigste start, moet rekening houden met een forse terugval in inkomen bij pensionering.”

Wil je geen gebruik maken van een pensioenfonds dan zijn er alternatieven. Zo geeft 26 procent van de Nederlanders aan alsnog te gaan sparen, 21 procent extra of parttime te gaan werken en 16 procent werkt langer door.

Conclusie

Dat het slecht gaat met de pensioenen mag al langer duidelijk zijn. Maar dat ruim de helft van de Nederlandse bevolking geen pensioen opbouwt is schrikbarend. Het is dan ook van belang om hier over na te denken. Mocht je geen vertrouwen hebben in de pensioenfondsen dan zijn er alternatieven aanwezig. Bijvoorbeeld het banksparen, waar het ook niet al te best mee gaat, of bijvoorbeeld het gaan beleggen in aandelen.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *