Skip to content

Blog

Webshop beginnen: Webwinkel software kiezen

13331
0

Iedereen kan een webwinkel beginnen. Voordat er een webwinkel opgezet wordt moet diegene echter nog wel over enkele praktische zaken nadenken. Een van deze vraagstukken is de keuze voor de webwinkelsoftware dat diegene gaat gebruiken. Hierbij informeren we je graag over de mogelijke keuzes die je hierin hebt.

Je webshop beginnen met geschikte webwinkel software

Je bent ingeschreven als ondernemer, hebt duidelijke afspraken met leveranciers gemaakt en weet hoe je jouw webwinkel er ongeveer uit wilt hebben zien. Nu ben je klaar om software voor je webwinkel te kiezen en je webwinkel te bouwen. Door de hoeveelheid aan keuzes in webwinkelsoftware zie je echter door de bomen het bos niet meer. Welk pakket zou je nu moeten nemen voor jouw webwinkel en welke voor- en nadelen heeft elk pakket?

Globaal gezien kun je kiezen tussen twee mogelijkheden:

1: Open-source webshop software

Bij open-source software maakt de webwinkeleigenaar gebruik van een licentie voor het platform waar de webwinkel op wordt gebouwd. Hier zijn zowel gratis als betaalde varianten voor. Bij de gratis varianten is er vaak technische kennis vereist om alles te perfectioneren (WordPress, Magento, etc). Alhoewel er veel (gratis) koppelingen (voor verschillende doeleinden) bestaan om het gebruik te vereenvoudigen onderschatten nog veel mensen hoeveel tijd het kost om de koppelingen juist te implementeren. Het is vervolgens zonde om er na tientallen uren aan werk achter te komen dat je niet tevreden bent over hetgeen wat de koppeling biedt. We zoomen nu in op de 4 meest populaire pakketten binnen Nederland.

4 populaire open-source webwinkel pakketten
4 populaire open-source webwinkel pakketten

 

De volgende 4 pakketten zijn daarbij populair in Nederland:

Magento biedt een zeer uitgebreid pakket aan voor webwinkels. Het is zowel een voordeel als een nadeel dat Magento zo uitgebreid is. Enerzijds is er erg veel mogelijk binnen het pakket, aan de andere kant is het veel complexer en is er vaak een duurder hostingpakket en meer technische kennis vereist om de webwinkel op het platform op te bouwen. Magento is dan ook geen aanrader voor de startende webwinkel die slechts over beperkte technische kennis en een goedkope hostingpakket beschikt. Mocht je echter zelf verstand hebben van programmeren en webhosting, dan kan Magento wel een geschikte keuze zijn.
WordPress Woocommerce is een gebruiksvriendelijk pakket wat zeer eenvoudig te gebruiken is. De mogelijkheden zijn echter wat beperkter, vooral in vergelijking met de hiervoor genoemde Magento. Hierdoor is het pakket vooral aan te raden voor de kleine webwinkel die de komende jaren geen tientallen aan bestellingen per dag heeft te verwerken.
Opencart is net zoals WordPress Woocommerce zeer eenvoudig te gebruiken. Het biedt daarnaast enkele standaard mogelijkheden zoals het bijhouden van meerdere webwinkels onder hetzelfde pakket. De meeste partijen (waaronder WebwinkelKeur) bieden ook standaard modules aan voor OpenCart. Voor grotere webwinkels is ook deze software nog iets te beperkt.
Prestashop is de laatste jaren sterk in opkomst. In zuid Europese landen zoals Spanje is het pakket enorm populiar, maar ook steeds meer Nederlandse webwinkels maken tegenwoordig de overstap naar het pakket. Qua mogelijkheden zit Prestashop tussen Opencart en Magento in. Voor de meeste webwinkels biedt Prestashop dan ook voldoende mogelijkheden. Het aantal beschikbare modules is echter momenteel nog iets hoger bij een pakket zoals Magento.

Naar ons idee zijn open-source pakketten voor veel webwinkels uiterst geschikt. Echter moet de overweging voor open-source niet de kosten zijn. In praktijk is de webwinkelier die zijn webwinkel goed aan wil aanpakken per saldo namelijk duurder uit met open-source software. Echter is het voordeel bij open-source de vrijheid van het pakket en de vele mogelijkheden tot het personaliseren van de webwinkel. Hier is dan wel de nodige technische kennis toe vereist danwel het budget om een partij in te huren die deze kennis in huis heeft.

2: Een pakket in abonnementsvorm waarvoor je elke maand een klein bedrag betaalt, ook wel Software as a service of SaaS genoemd.

Als je zelf niet kunt programmeren dan is het toch nog eenvoudig om een webwinkel te beginnen met de verschillende webwinkelsoftware pakketten op de markt. Voor het gebruik hiervan betaal je een vast bedrag per maand en daarvoor krijg je een geoptimaliseerde webwinkel terug. In eerste instantie zal je voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar open-source software in verband met de prijs. Ervaring leert echter dat je met goedkope webwinkelsoftware, de tijd en moeite die je steekt in het maken van een webwinkel met open-source software al snel terugverdient.

Een klein praktijkvoorbeeld, er wordt de keuze gemaakt voor een pakket bij een SaaS aanbieder waarbij je €25,- per maand betaald voor het gebruik. Per jaar zou dit dus €300,- kosten (12 x €25,-). De kosten voor de hosting en het uitvoeren van de updates zit hier echter bij in. Als alternatief zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van Prestashop. Hier betaal je jaarlijks toch een tarief voor het uitvoeren van een (beveiligings)update. Dit kan je ook zelf uitvoeren, maar dan loop je het risico dat er iets mis gaat waardoor je een derde moet inschakelen (wat vaak duurder is dan het gewoon betalen voor een beveilings-update). Wanneer je daarnaast gekozen hebt voor een goedkope hosting (€35,- per jaar) dan loop je het risico op een langzamere website waardoor een consument kan afhaken en waardoor Google je minder goed zou ranken in Google.

Uiteindelijk zul je zien dat je met de vaste kosten van€25,- per maand toch een stuk voordeliger uit bent dan met een ‘gratis’ open-source pakket. De keuze voor open-source zou dan ook niet gemaakt moeten worden op basis van prijs, maar vooral op basis van gewenste functionaliteiten. Het grootste voordeel van open-source is dan ook dat er met de nodige technische kennis meestal meer aan te passen valt dan bij een SaaS-pakket. Wel bieden veel SaaS pakketten ook steeds meer mogelijkheden in de vorm van APIs (Application Programming Interface).

We kunnen in dit blog niet alle mogelijkheden van de verschillende aanbieders vergelijken. Er zijn tal van andere aanbieders met elk hun eigen voordelen waaronder SEOshop, CCVshop, Shoppagina, Shoptrader, Luondo en myShop.
Keuze voor webwinkel software: over Software Vergelijken

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Software Vergelijken. Wanneer je je webwinkel wilt beginnen dan is het belangrijk om een goede keuze te maken qua software. Software vergelijken helpt je hiermee, door jouw wensen en eisen aan het pakket te koppelen aan de mogelijkheden voor handen. Zo weet je zeker dat je altijd het pakket vindt dat het best bij jou past.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn