Skip to content

Blog

Google en SSL: HTTP-sites worden als onveilig gemarkeerd

10507
0

Webwinkeliers die nog geen SSL-certificaat hebben geïnstalleerd doen een slimme zet om zo spoedig mogelijk hun webwinkel te beveiligen met het certificaat. De reden hierachter? Google gaat de komende maand websites zonder SSL (‘http-sites’) markeren als onveilig. Het gaat hier om websites die vragen om gegevens zoals wachtwoorden en creditkaart-gegevens. En aangezien elke webwinkel dit praktisch doet kan een webwinkelier eigenlijk niet meer zonder SSL.

Chrome 56

De nieuwste versie van Google Chrome (Chrome 56) wordt deze maand wereldwijd uitgerold. De update van de browser zal bij websites welke geen encryptie gebruiken een waarschuwing tonen dat de website onveilig is. Google geeft hierbij aan dat ‘gebruikers blind worden van veiligheidsmeldingen en daarom juist gaat aantonen wanneer een website dat niet is’. Naar verwachting zal Google de waarschuwing op niet te lange termijn uitbreiden met een rode driehoek, waar dat op het moment van lancering nog een neutraler symbool zou zijn.

Wanneer je als webwinkelier geen waarschuwing wilt hebben dat je website onveilig is dan is het aan te raden om een SSL-certificaat aan te schaffen.

Geen SSL = Conversiekiller

De update van de Chrome browser mogen we serieus nemen. Met een marktaandeel van ruimweg 41,66 is Google Chrome namelijk de meestgebruikte browser en deze stijging lijkt alleen maar door te zetten. Wanneer je website als melding krijgt dat deze ‘onveilig’ is dan zou dat het merendeel van je bezoekers afschrikken. En dat is niet vreemd, want wie zou nog een bestelling willen plaatsen bij een webwinkel welke een grote rode balk met ‘onveilig’ meekrijgt.

SSL is daarnaast nog om meerdere redenen aantrekkelijk. Zo worden websites met een SSL-beveiliging voorgetrokken in de zoekresultaten van de zoekmachine. Dit betekend dat wanneer u geen SSL geinstalleerd heeft op uw website de webwinkel hoogstwaarschijnlijk lager zal ranken. Natuurlijk bestaat het algoritme van Google echter uit nog meer onderdelen, maar SSL maakt daar wel onderdeel van uit.

Conclusie

Alhoewel wij op dit moment SSL nog uitsluitend als adviespunt hebben opgenomen in onze gedragscode is het zeker een verstandige stap om SSL te installeren op uw webwinkel. Doe je dat niet dan zul je een groot gedeelte van je orders mislopen met het uitrollen van Chrome 56. Nog niet overtuigd? Weet dan dat het SSL certificaat ook wettelijk als verplicht wordt gezien. Als serieuze partij kun je dan eigenlijk ook niet meer zonder SSL.

Dit artikel is ook gepubliceerd op de website van Tickles B.V.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn