Skip to content

Blog

Is het verstandig om je teksten te laten schrijven door een AI-tool?

je teksten laten schrijven door een ai-tool
3859
2
0

Artificial intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in ons leven. Naast dat we enthousiast worden van bepaalde AI-tools, is er onlangs veel ophef ontstaan over het gebruik van zulke tools voor – onder andere – het schrijven van teksten. Sommigen beweren dat deze AI-tools de toekomst zijn van het schrijven, terwijl anderen beweren dat ze de kwaliteit van schrijven alleen maar zullen verlagen. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van AI-tools voor het schrijven van teksten, voor bijvoorbeeld je productpagina’s, bespreken zodat je zelf kunt beslissen of je ze wilt gebruiken of niet!

Voordelen van AI-tools voor het schrijven van teksten

De mensen die AI-tools gebruiken om teksten te schrijven, gebruiken deze omdat ze sneller zijn dan de menselijke hersenen. Deze tools kunnen in enkele seconden duizenden woorden genereren, terwijl een mens misschien wel een uur of twee nodig heeft om hetzelfde aantal woorden te schrijven.

Een ander voordeel van het gebruik van AI-tools is dat ze helpen bij het schrijven van moeilijke woorden en zinsconstructies. Als je een moeilijk woord wilt gebruiken, maar je weet niet hoe je het moet schrijven, kan een AI-tool je helpen. De tool zal het woord voor je schrijven en je laten zien je het moet uitspreken.

Ten slotte kan een dergelijke tool je helpen als je even een writersblock hebt. Even een blokkade in je hoofd? Laat de tool je tekst schrijven en je bent binnen no-time van je writersblock af!

ai-tools inzetten voor je webshop

Nadelen van AI-tools voor het schrijven van teksten

Elk voordeel, heeft zijn nadeel. Of was het toch andersom?

Een nadeel van de AI-tools is dat deze niet altijd de bedoeling van de auteur begrijpen. Als je een tool vraagt om een bepaalde zin te (her)schrijven, kan het resultaat soms verkeerd uitpakken. Dit komt, omdat de tool de zin niet altijd correct kan interpreteren.

Een ander nadeel is dat AI-tools niet in staat zijn om de emoties en de toon van de auteur te weerspiegelen. Als je een tekst schrijft met behulp van een AI-tool, zullen de emoties en de toon van de tekst ver te zoeken zijn.

Hoewel veel AI-schrijftools een gratis trial aanbieden, kunnen de kosten oplopen. Ten slotte zijn de meeste AI-tools nog erg beperkt qua mogelijkheden. Zo bieden de meeste AI-tools enkel nog teksten aan in het Engels.

Verschillende AI-tools

Wanneer je “AI writing tools” opzoekt in een zoekmachine, vind je veel verschillende tools. Om te beginnen met eentje die Nederlandse teksten kan genereren; Rytr. Wat handig is bij Rytr, is dat je de tone of voice kunt instellen. Nog een tool die Nederlandstalige content kan genereren én waarbij je de tone of voice kunt instellen, is; Copysmith. AI Writer, tool nummer drie, is een snelle tool voor het genereren van teksten waarbij je enkel een titel hoeft in te tikken. Hoewel deze tool enkel Engelstalige teksten genereert, zou je deze kunnen gebruiken ter inspiratie.

Rytr, Copysmith, AI Writer zijn slechts drie voorbeelden. Je hebt ook Jasper, CopyAI, Writecream, Writesonic en nog veel meer AI-schrijftools. Zelf heb ik al verschillend AI-tools getest voor het schrijven van bepaalde teksten. Ik moet zeggen dat de Engelse tools verder zijn als de Nederlandse. Bij beide talen zal er altijd nog een menselijke controle in moeten zitten.

Conclusie

Of het verstandig is teksten te laten schrijven door een tool, is afhankelijk van je doelstellingen. Als je snel wilt schrijven, kan een AI-tool je helpen. Als je echter een tekst wilt schrijven met emoties en gevoel, is het gebruik van een AI-tool niet aan te raden.

 

Wat denk jij? Is deze tekst geschreven met AI of niet?

 

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Leuk onderwerp.

Denk dat het niet verstandig is om het schrijven van teksten voor de bezoeker geheel over te laten aan AI, maar het kan je wel helpen bij bijvoorbeeld het sneller schrijven van teksten voor pagina’s die minder frequent gelezen worden en arbeidsintensief zijn als (sub)categorie overzichten.

Ook kunnen de tools je helpen om bijvoorbeeld suggesties te geven voor vragen die je kunt beantwoorden. Kortom leuk om te proberen als hulpmiddel, maar niet om je werk over te nemen.

Vandaag heb ik een blog tekst lten schrjven door een AI tool. Voor taal vulde ik Dutch in, maar alsnog werden een paar stukken |Engelstalig. De tekst is wel van een behoorlijke kwaliteit.
Niet om klakkeloos te plaatsen, maar zeker goed om inspiratie op te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *