Overslaan naar hoofdinhoud
  • Groei in omzet en betrouwbaarheid
  • De laagste prijs
  • Automatisch reviews verzamelen

Hoe is het algemene beoordelingscijfer opgebouwd?

Geschreven door Robin Hulskers

Beoordelingscijfer

Het beoordelingscijfer laat in één oogopslag zien hoe klanten jouw webshop beoordelen. Dit cijfer is gebaseerd op de sterren die klanten geven bij het achterlaten van een review. Je ziet het beoordelingscijfer onder andere in onze widget, in de sidebar en op je ledenprofiel. Omdat dit vaak het eerste is wat bezoekers opvalt, speelt het een belangrijke rol in de eerste indruk van je webshop. Hieronder leggen we uit hoe dit cijfer wordt berekend.

Voorbeeld beoordeling sterren naar cijfer

Van sterren naar cijfer

Wij werken met een schaal van 1 tot 5 sterren. Deze zetten we om naar een cijfer tussen de 2 en 10. Dat doen we volgens een vaste rekenmethode. Een beoordeling van 3 sterren komt bijvoorbeeld overeen met een 6. Eén ster levert dus geen 1 of 0 op, maar een 2.

Je gemiddelde score wordt berekend door alle reviews even zwaar mee te laten tellen en daar het gemiddelde van te nemen.

Ook de score uit externe review platformen telt mee voor jouw gemiddelde

Reviews van externe platforms

Naast reviews die via WebwinkelKeur zijn geplaatst, kun je ook beoordelingen van externe reviewplatforms tonen. Deze reviews tellen volledig mee in je gemiddelde score.

Heb je bijvoorbeeld 100 reviews bij WebwinkelKeur met een gemiddelde van 9 en 100 reviews op een ander platform met een gemiddelde van 8, dan komt je totale gemiddelde uit op een 8,5.

Wat is het effect van een nieuwe review op mijn score?

We krijgen regelmatig de vraag waarom één negatieve review je score direct kan verlagen, terwijl een positieve review soms nauwelijks effect heeft. Dit gebeurt vooral wanneer je al een hoge gemiddelde score hebt. Een positieve review ligt dan dicht bij je huidige gemiddelde, terwijl een negatieve review daar juist sterk van afwijkt.

Een voorbeeld maakt dit duidelijk.

Stel: je hebt een gemiddelde score van 9,7 op basis van 90 reviews. Je ontvangt een nieuwe 5-sterrenreview, wat overeenkomt met een 10. De nieuwe berekening is dan:

• ((9,7 × 90) + 10) / 91 = 9,703

Je gemiddelde blijft afgerond 9,7.

Ontvang je in plaats daarvan een 1-sterreview, wat overeenkomt met een 2, dan wordt de berekening:

• ((9,7 × 90) + 2) / 91 = 9,615

Je gemiddelde daalt nu naar 9,6. Dat komt doordat deze beoordeling verder afligt van je bestaande hoge gemiddelde.