Zekerheid 1: Echte ondernemers

Bij WebwinkelKeur nemen we het proces van aanmelden heel serieus. Het is niet zomaar een vinkje zetten en door, nee, we willen zeker weten dat een webwinkel voldoet aan de wettelijke eisen. Waarom? Omdat wij geloven in eerlijke handel, transparantie en een veilige online winkelervaring.

Controle vanaf Dag Eén

Wanneer een webwinkel zich aanmeldt, voeren we meteen een uitgebreide controle uit. Dit doen we om te zorgen dat klanten weten waar ze aan toe zijn als ze bij een webshop bestellen. Transparantie is daarbij het sleutelwoord.

Wat controleren we zoal?

• Contactgegevens: Een webwinkel moet goed bereikbaar zijn. Dit betekent een uitgeschreven telefoonnummer, e-mailadres, fysiek vestigingsadres én de juiste KVK en btw-nummers op de contactpagina.
  • Algemene voorwaarden: Zodat klanten weten wat hun rechten en plichten zijn.
  • Privacybeleid: Hoe ga je om met persoonlijke gegevens? Dit moet netjes beschreven staan.
  • Retour- en klachtenpagina’s: We kijken of klanten eenvoudig kunnen achterhalen hoe ze een product kunnen retourneren of een klacht kunnen indienen.
  • Het bestel- en betaalproces: We doorlopen dit alsof we zelf klant zijn. Alles moet soepel en veilig verlopen.
    Het resultaat? Klanten kunnen met vertrouwen bij een webshop winkelen, en dat vertrouwen is goud waard.

Ondernemersbadge: Hart voor de zaak

De ondernemersbadge van WebwinkelKeur is ontworpen door webwinkels die zich onderscheiden door transparantie, klantgerichtheid en professionaliteit extra te belonen. Het is een symbool dat aangeeft dat een webwinkel aan strenge eisen voldoet op het gebied van klantenservice en bedrijfsvoering, en het laat consumenten weten dat ze zaken doen met een betrouwbare partij.

Belangrijkste kenmerken van de badge:

1. Transparantie en professionaliteit: De badge is beschikbaar voor webwinkels die meer doen dan alleen voldoen aan de minimale eisen. Ze moeten bijvoorbeeld volledig transparant zijn over bedrijfsgegevens, contactinformatie en retourvoorwaarden.
  2. Aanvullende controle: Webwinkels die deze badge ontvangen, hebben een extra toetsing doorstaan. Denk aan diepgaandere controles van hun algemene voorwaarden, klachtenprocedures en privacybeleid.
  3. Extra vertrouwen voor consumenten: De badge geeft klanten zekerheid dat ze met een professioneel en klantvriendelijk bedrijf te maken hebben.
  4. Meerwaarde voor de ondernemer: Het dragen van deze badge kan bijdragen aan een betere reputatie en vertrouwen, wat kan leiden tot meer tevreden klanten en een hogere omzet.

Deze badge benadrukt het onderscheidende vermogen van een webshop en is een belangrijke stap om het online winkelen veiliger en prettiger te maken, zowel voor consumenten als ondernemers.

Klachtenregeling: Samen naar een oplossing

Wat als er toch iets misgaat? WebwinkelKeur heeft een duidelijke klachtenregeling om zowel klanten als webshops te helpen.

• Klacht indienen: De klant vult een formulier in via ons platform.
  • Webshop op de hoogte stellen: Wij sturen een e-mail naar de webwinkel met een duidelijke beschrijving van de klacht.
  • Samen oplossen: De webshop heeft 7 dagen om tot een oplossing te komen.

Bemiddeling: Lukt het niet binnen die 7 dagen? Dan stappen wij in. We bespreken de klacht met beide partijen en schetsen, indien nodig, een juridisch kader om aan te tonen wat de klant wettelijk mag verwachten.

Komt er alsnog geen oplossing? Dan is er DigiDispuut, onze onafhankelijke geschillencommissie. Voor een bijdrage van €25,- kan een bindende uitspraak worden aangevraagd. Zo zorgen we ervoor dat ook lastige situaties eerlijk worden opgelost.

Unieke voordelen van DigiDispuut:

• Het proces is toegankelijker, goedkoper en sneller dan een rechtszaak. Alles verloopt online, waardoor het eenvoudig is voor beide partijen om deel te nemen.
  • In tegenstelling tot een rechtbank biedt DigiDispuut geen toegang tot deurwaarders, maar de uitspraak kan wel door een rechter worden bekrachtigd als dat nodig is.

Effectiviteit van het proces:

Het merendeel van de geschillen wordt opgelost tijdens de bemiddeling. Slechts een klein percentage (bijvoorbeeld 43 gevallen in 2022) belandt uiteindelijk bij DigiDispuut voor een bindende uitspraak.

Juridisch advies:

Voor algemene juridische vragen, ook zonder een specifiek geschil, kunnen consumenten en ondernemers bij WebwinkelKeur terecht. Dit advies is gratis, hoewel complexere gevallen mogelijk worden doorverwezen naar partners.

Help Ons Misbruik Tegengaan

Zie je een webshop die het WebwinkelKeur-logo gebruikt, maar geen lid is? Meld het bij ons! Misbruik van ons keurmerk nemen we zeer serieus. Zodra je een melding doet via onze website, onderzoeken wij de situatie zorgvuldig. Als blijkt dat de webshop onterecht gebruikmaakt van ons logo, nemen we contact op met de betreffende webshop en verzoeken hen het logo te verwijderen.

Wanneer een webshop niet reageert of weigert het logo te verwijderen, ondernemen wij verdere actie. We publiceren bijvoorbeeld een openbare waarschuwing op onze website, zodat consumenten op de hoogte zijn van het misbruik. Daarnaast houden we een lijst bij van webshops waar misbruik is vastgesteld, om anderen te waarschuwen.

Samen met onze leden en consumenten zetten we ons in om misbruik tegen te gaan en maken we het internet iedere dag een stukje veiliger. Jouw melding speelt hierin een cruciale rol. Laat ons weten als je iets verdachts ziet! Meer informatie en het meldformulier vind je op onze website.

Vragen? We staan voor je klaar

Heb je vragen over een product of een webshop? Neem contact op met de webwinkel via de contactpagina, vaak te vinden onder ‘Contact’ of in de footer.

Heb je andere vragen of wil je ons iets melden? Stuur ons een mail via info@webwinkelkeur.nl of start een livechat. We helpen je graag verder!