Skip to content

Blog

De voor- en nadelen van Magento op een rij

12082
0
0

Er zijn veel verschillende pakketten waarmee u snel een simpel webwinkel kunt maken. Wilt u meer, dan blijft eigenlijk alleen Magento over. Dit pakket heeft enorm veel mogelijkheden, maar om het optimaal voor u te laten werken zult u er tijd en geld in moeten investeren. In de blog behandelen we de voor- en nadelen van Magento.

Wat is Magento?

Magent0 is een CMS, toegespitst op e-commerce. Alles wat u nodig hebt, zit erin: voorraadbeheer, factureren en mogelijkheden voor uw klanten om elektronisch te betalen. U kunt werken met verschillende valuta, en u kunt uw site meertalig maken. Het pakket is geschikt voor zowel kleine als zeer grote webwinkel’s. Vanwege zijn vele professionele mogelijkheden is het bijzonder populair.

Voor echt grote webshops is er een Enterprise-editie met Service Level Agreement (SLA), maar in de meeste gevallen hebt u genoeg aan de open source-versie. Die kunt u gratis downloaden en in gebruik nemen. Open source betekent dat iedereen extensies kan maken, en dat gebeurt dan ook op grote schaal.

Doordat het pakket zo populair is, is er een zeer uitgebreide gebruikersgemeenschap waarop u kunt terugvallen als u tegen een probleem aanloopt.

Voordeel 1: voor alles is er een oplossing

Dankzij de vele gebruikers en ontwikkelaars is er voor elk probleem waar u tegenaan loopt wel een oplossing. U vindt op het internet altijd wel een antwoord op uw vraag over hoe het systeem werkt, of een extensie die precies doet wat u wilt.

Dat geldt in het bijzonder voor de afstemming op de Nederlandse markt. Magento heeft genoeg mogelijkheden om een geheel Nederlandstalige webwinkel te maken. Dat is op het veelal Engelstalige internet beslist geen vanzelfsprekendheid!

Magento is eenvoudig uit te breiden
Magento is eenvoudig uit te breiden

Voordeel 2: lage kosten

Voor de open source-versie betaalt u geen licentie, en zelfs zonder extensies biedt het programma al enorm veel mogelijkheden. Voor het echte werk is het verstandig te investeren in uitbreidingen van derden, maar over het algemeen zijn die zeer betaalbaar. Koop in ieder geval een professioneel thema om uw shop een eigen “gezicht” met de gewenste uitstraling te geven.
Heeft u zelf niet de technische kennis in huis, dan kunnen de kosten voor onderhoud en ontwikkeling natuurlijk wel oplopen. Kijk dus uit dat goedkoop geen duurkoop wordt.

Voordeel 3: schaalbaar

Naarmate uw webshop groeit, kunt u Magento op allerlei manieren uitbreiden. Dat kan met extensies, maar ook in het pakket zelf zitten al mogelijkheden om te groeien. Zo kunt u dankzij de meertaligheid en de ondersteuning van vreemde valuta eenvoudig uw webwinkel op de internationale markt richten.

Daarnaast kunt u op één installatie van Magento meerdere webwinkel’s draaien, die hun voorraadbeheer gemeenschappelijk hebben. Ook kunt u eenvoudig split-testen uitvoeren en statistieken inzien om het effect van aanpassingen aan uw site te analyseren.

Voordeel 4: conversie en zoekmachine-optimalisatie

Misschien wel het belangrijkste wat een webwinkel moet kunnen is daadwerkelijk bezoekers trekken en verleiden tot aankoop. Magento staat op dit vlak bekend als één van de beste systemen. Juist grote bedrijven kiezen om deze reden veelal voor Magento als CMS-software.

Nadeel 1: veel ballast

Het meest in het oog springende voordeel van Magento, namelijk het grote aantal mogelijkheden, is tevens een groot nadeel. Ten eerste is het pakket in technisch opzicht “zwaar”. U zult het op een aparte, krachtige (dus relatief dure) server moeten zetten, anders wordt het systeem traag. Dan nog is optimalisatie van het systeem nodig voor maximale snelheid. Daarvoor zult u wellicht een specialist moeten inhuren.
Daarnaast kunt u in het begin overweldigd worden door alle mogelijkheden, zodat u door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig kunt u met al uw vragen terecht bij de gebruikersgemeenschap op het internet, maar er kan veel tijd overheen gaan voordat Magento gaat aanvoelen als een vertrouwd stuk gereedschap waarmee u kunt doen wat u wilt.

Nadeel 2: moeizame installatie

Het pakket is standaard gericht op de Amerikaanse markt. Instellen voor de Nederlandse markt is wel mogelijk, maar vraagt enige studie. Zo zult u onder meer de btw-regels handmatig moeten configureren. Het is voor beginners niet altijd duidelijk waar de bestanden staan waarin u iets moet wijzigen.

Nadeel 3: ontwikkeling en onderhoud

De CMS-functionaliteit is uitgebreid, maar in de praktijk loopt u toch tegen beperkingen aan waardoor alsnog maatwerk nodig is. U moet dan ofwel extensies kopen, ofwel de gewenste functionaliteit zelf ontwikkelen. Hiervoor is kennis nodig van onder meer MySQL, PHP, CSS, HTML en JavaScript. Ook hebt u veel tijd nodig om de structuur en interne logica van het pakket te doorgronden.

In het pakket treden vaak mysterieuze bugs op. Het lukt niet altijd om de oorzaak snel op te sporen. Dit kan frustrerend zijn, omdat uw webwinkel natuurlijk continu foutloos in de lucht moet zijn. Van sommige bugs wordt de oorzaak nooit gevonden. Na verloop van tijd verdwijnen ze weer, even geheimzinnig als ze gekomen zijn.

Ook het reguliere onderhoud kost veel tijd. Voor een upgrade naar de nieuwste versie bent u al gauw een dag bezig. Die tijd kunt u niet besteden aan de verkoop, en is dus een verliespost. Een onderhoudsovereenkomst met een specialist kan uitkomst bieden, maar is natuurlijk niet gratis.

Conclusie

Magento heeft veel te bieden, maar u moet er wel tijd of geld in steken om het optimaal voor u te laten werken. Voor grote bedrijven is de keuze makkelijk: gezien de hoge eisen vallen de meeste andere pakketten snel af, en de te verwachten opbrengsten uit de webwinkel rechtvaardigen makkelijk de vereiste investeringen.

Voor kleinere ondernemers, zoals zzp’ers, ligt het iets genuanceerder. Lang niet iedereen heeft tijd, zin en voldoende vaardigheden om het pakket zelf te installeren en te onderhouden. U zult dus een aantal zaken moeten uitbesteden.

De belangrijkste aandachtspunten zijn:

  • een krachtige server met een voor uw doelen geoptimaliseerde configuratie
  • een ervaren Magento-programmeur die kleine problemen snel kan oplossen
  • voldoende budget voor kant-en-klare modules (extensies, thema’s, sjablonen)

De start kan moeizaam zijn, maar als u eenmaal de slag te pakken hebt, kunt u uw webwinkel vrijwel onbeperkt uitbouwen. Natuurlijk biedt WebwinkelKeur een kant-en-klare ondersteuning voor Magento.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *