Skip to content

Blog

Prijzen inclusief btw tonen

prijzen inclusief btw tonen vermelden webshop
14605
2
0

Op het net vind je overal wisselende prijzen. Waar een webwinkel de prijzen prominent inclusief btw toont, vermeldt de ander het weer exclusief btw. In beide gevallen kan het zo zijn dat de overige bedragen in het klein nog eronder wordt geplaatst, maar wat is nou correct? Het bedrijf Bo-rent ging hier de mist in. De Autoriteit van Consument en Markt (ACM) heeft hen dan ook hier op aangesproken, waarop Bo-rent enkele gegevens in de webshop heeft aangepast.

Prijzen inclusief btw tonen

Bo-rent toonde op de website de prijzen exclusief btw. In 2015 hadden we al besproken dat dit in principe mag, mits het voor de consument onmogelijk wordt gemaakt om af te rekenen. Aangezien dit bedrijf zich ook richt op particulieren, is het verplicht je prijzen inclusief btw te tonen. Hier werd Bo-rent dan ook door de ACM op aangesproken, waarop zij voortaan de bezoeker de optie geeft om aan te geven of je ondernemer of consument bent. De consumenten krijgen hierdoor de prijzen inclusief te zien.

Aangevinkte opties bij het afrekenen

Daar is het niet bij gebleven, de ACM heeft Bo-rent ook aangesproken op hun afrekenproces. Extra diensten als verzekeringen waren tijdens het afrekenproces namelijk al vooraf aangevinkt. Dit is niet toegestaan, de vakjes voor de optionele diensten die geld kosten moeten opengelaten worden zodat de consument hier zelf voor kan kiezen. Hier letten we als keurmerk dan ook degelijk op tijdens de keuringen.

Extra kosten

Ten slotte had het bedrijf niet helder vermeld dat bij de verhuur van een self storage ruimte ook verplicht is om een slot aan te schaffen. Dit was niet bij de aangegeven prijs inbegrepen. De ACM vindt het zeer belangrijk dat voorwaarden en tarieven duidelijk staan vermeld in een webshop. Op die manier kan de consument diensten en producten makkelijker vergelijken met andere aanbieders en is er geen sprake van oneerlijke schommelingen.

“Wij vinden het belangrijk dat bedrijven hun prijzen eerlijk vermelden. Alleen dan kunnen consumenten prijzen goed vergelijken.”

– Bernadette van Buchem (directeur consumenten van de Autoriteit Consument en Markt)

Conclusie

Het is van belang dat een webshop waar de consument kan afrekenen de prijzen duidelijk inclusief btw vermeldt. We zien in praktijk vaak dat B2B-webshops hun prijzen exclusief btw tonen, dit is natuurlijk wel toegestaan. Alleen wordt er vervolgens bij het afrekenen niet verplicht gesteld om een bedrijfsnaam, KvK- en/of btw-nummer op te geven. Dat zou betekenen dat een particulier ook bij zo’n webshop kan afrekenen. In dit geval zou de webwinkel dus de prijzen alsnog inclusief btw moeten tonen.  Vergeet daarbij niet om de optionele diensten die geld kosten bij het afrekenen open te laten.

 

prijzen inclusief btw tonen vermelden webshop

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Dank voor deze informatie. Hoe zit het eigenlijk met een buitenlandse webshop? Gelden dan dezelfde verplichtingen? Alvast bedankt voor het meedenken.

Wanneer je verkoopt aan Nederlandse klanten gelden de Nederlandse regels.

Een Chinese webwinkel met een Nederlandse interface zou dus moeten voldoen aan alle Europese en Nederlandse regels. In de praktijk is dat helaas vaak niet het geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *