Skip to content

Blog

BTW: de kleine ondernemersregeling voor webwinkels

BTW: de kleine ondernemersregeling voor webwinkels

4315
0
0

Het is het begin van het nieuwe jaar. Dit is de periode waarin de laatste afronding van het voorgaande jaar plaatsvindt op administratief gebied. Dit omvat ook de laatste btw-aangifte van het jaar.

Wat veel webwinkeliers vergeten is dat er in deze laatste btw-aangifte een hoop geld te verdienen is. Dit kan middels de kleine ondernemersregeling voor de btw. De kleine ondernemersregeling (afgekort: KOR) is een belastingvermindering voor de btw. Hoe groot deze belastingvermindering is, is afhankelijk van het bedrag dat in een jaar aan btw betaald moet worden. Voor de kleine webwinkels kan dit echter voor een leuke extra zorgen.

De eisen
Om in aanmerking te komen voor de KOR moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
– Je bent een natuurlijk persoon of een combinatie van uitsluitend natuurlijke personen. Denk hierbij aan een eenmanszaak of een VOF. Een rechtspersoon zoals een BV komt niet in aanmerking.
– Je moet in een jaar na aftrek van de voorbelasting minder dan €1.833 aan omzetbelasting betalen. Dus voor startende of kleine webwinkels kan dit tot voordeel leiden.
– Je onderneming is in Nederland gevestigd en voldoet aan alle administratieve verplichtingen voor de btw.

De vermindering kan over een jaar bezien niet leiden tot een teruggaaf van btw. Als je in een jaar minder dan €1.345 moet betalen dan hoef je geen btw te betalen. Als je in een jaar meer dan €1.345 maar minder dan €1.833 moet betalen dan bereken je de vermindering als volgt: 2,5 x (1.833 -/- btw-bedrag).

Rekenvoorbeeld: stel je dient na aftrek van voorbelasting €1.600 aan btw te betalen. In dat geval is je vermindering 2,5 x (€1.833 -/- €1.600) = €582,50 waardoor je maar €1.017 hoeft te betalen.

Let echter wel op, het voordeel van de KOR moet opgeteld worden bij het resultaat van uw onderneming zodat hier in de inkomstenbelasting alsnog belasting over geheven kan worden.

Specifieke situaties
Bovenstaande blog richt zich op de meest voorkomende en standaard situaties. Als de situatie iets specialer is (bijvoorbeeld door import van goederen uit niet EU-landen, of afname van goederen/diensten binnen de EU) dan kan de uitwerking van de KOR wat complexer zijn. Dergelijke situaties zijn te specifiek om hier goed te kunnen behandelen, neem voor de uitwerking hiervan contact op met je eigen fiscaal adviseur en/of de auteur.

Over de auteur: R.J. van Engen – Administratiekantoor van Engen B.V.
Administratiekantoor van Engen B.V. richt zich met betaalbare prijzen op startende en kleine ondernemers. In de loop der jaren is het kantoor uitgegroeid tot dé boekhouder voor webshops. We zijn van mening dat een goed fiscaal advies, een belastingaangifte of een correct verwerkte boekhouding niet per definitie duur hoeft te zijn en doen er alles aan om onze prijzen betaalbaar te houden.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
Q&A Image
Niet gevonden wat je zocht?

Neem dan vrijblijvend contact op met één van de behulpzame specialisten van WebwinkelKeur:

 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *