Skip to content

Blog

PSD2: wat is er veranderd voor webwinkeliers?

psd2 regelgeving nieuwe richtlijnen betaalfraude
12851
4
0

De nieuwe regelgeving PSD2, kort voor Payment Service Directive, is sinds 19 februari van kracht in Nederland. Er zijn een aantal dingen veranderd aan de richtlijn voor de regulering van betaaldiensten in Europa die voor jou als webwinkelier belangrijk zijn om te weten. Wij leggen je in deze blog uit waarin PSD2 verschilt van zijn voorganger, zodat je meteen op de hoogte bent.

Even opfrissen: wat is de PSD ook al weer?

De PSD is een Europese richtlijn die in 2007 is ingevoerd. De regelgeving is in leven geroepen om de internationale betalingen net zo makkelijk en veilig te maken als binnenlandse betalingen.

Klinkt goed, toch? Desondanks was het nodig om de regelgeving PSD aan te passen. Er zijn sinds de invoering van de richtlijnen een hoop nieuwe diensten op de markt gekomen waar destijds geen rekening mee is gehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan derde partijen die toegang kunnen krijgen tot de betaalrekening van iemand anders als de eigenaar daar toestemming voor geeft. Ook wil de Europese Unie ervoor zorgen dat er meer innovatie en concurrentie komt op de betaalmarkt. Om deze zaken af te dekken is in 2015 een nieuwe richtlijn aangenomen.

Regelgeving PSD2: belangrijke wijzigingen voor webwinkeliers

Sinds een week is PSD2 dus ook van kracht in Nederland. De aangepaste regelgeving PSD zorgt ervoor dat een aantal zaken anders en beter geregeld worden. Voor jou als webwinkelier is het belangrijk om te weten dat je geen toeslag meer mag rekenen voor betalingen met een betaalpas of creditcard. Oftewel: je mag een klant niet langer 2% extra laten betalen als hij bijvoorbeeld met een VISA-card wil afrekenen.

Zijn er nog betaalmethoden waarvoor je wel extra kosten mag rekenen? Ja, bijvoorbeeld voor AfterPay of een acceptgiro. De verhoging mag echter niet hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten. Ook bij kaarten als American Express en Diners Club mag je een toeslag vragen, aangezien deze creditcards (nog) niet onder verbod van de Europese Unie vallen. Tip: controleer voor alle betaalmogelijkheden die jij aanbiedt of ze wel of niet onder de regelgeving PSD2 vallen.

Nieuwe richtlijnen betaalfraude

Een groot probleem in de wereld van betalingen is fraude. Helaas komt dit steeds vaker voor. In PSD2 zijn een aantal eisen aan de check-out van klanten opgenomen die ervoor moeten zorgen dat betaalfraude drastisch wordt teruggedrongen. Fijn voor Nederlandse webwinkeliers: in ons land betalen klanten vaak via iDEAL en deze methode voldoet al aan de eisen die in de nieuwe regelgeving PSD2 zijn opgenomen. Ook Nederlandse creditcards voldoen vaak al aan de richtlijnen doordat ze gebruik maken van tweefactorauthenticatie. De kans is dus groot dat jij als webwinkelier op dit punt al voldoet aan de nieuwe regelgeving. Twijfel je toch? Neem dan even contact op met je payment service provider.

PSD2 moet ervoor gaan zorgen dat internationale betalingen nog makkelijker en veiliger worden en zorgen voor meer concurrentie op de betaalmarkt. Voel je echter niet verplicht om alle nieuwe betaalmethoden aan te bieden, maar kijk zelf welke oplossingen bij jouw webwinkel passen. Wil je meer weten over de nieuwe regelgeving PSD? Kijk dan op de website van de Nederlandsche Bank.

psd2 regelgeving nieuwe richtlijnen betaalfraude

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Dag Brenda,

De daadwerkelijke kosten om dit aan te bieden mag je doorberekenen, je mag er echter geen winst op maken (klinkt logisch voor de meesten, toch kwam het voor).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *