Skip to content

Blog

Wat zijn Google updates?

10190
0
0

Wat zijn Google updates?

Elk jaar zijn er veel veranderingen in het algoritme van Google. Het algoritme is het wiskundige systeem dat achter de zoekmachine van Google zit. Al deze vele factoren bepalen samen het algoritme van Google en dus ook hoe hoog jij staat in Google. In dit blog wil ik je meenemen in de veranderingen zodat jij een beter inzicht krijgt in de opbouw van de zoekresultaten. Dit kun jij dan weer gebruiken om zelf zo hoog mogelijk te komen met je website of webshop.

Hieronder een overzicht van de grootste updates van de afgelopen jaren. Daarnaast zijn er dagelijks kleine aanpassingen waar je als gebruiker weinig van merkt. Ik ga daarna beschrijven wat de updates precies zijn en wat jij zelf kunt doen om deze kennis in je eigen voordeel te gebruiken.

Grote Google updates

  • 2011: Panda
  • 2012: Penguin
  • 2013: Hummingbird
  • 2014: Pigeon
  • 2015: Mobilegeddon
  • 2015: Rankbrain
  • 2016: Penguin 4.0

Panda

panda_update

Deze update is een extra uitbreiding op het algoritme van Google met als doel de zoekresultaten te verbeteren met websites van hoge kwaliteit. Het is dus eigenlijk niet een echte update maar een toevoeging op het algoritme. Het doel van deze update was het tegengaan van slechte content. Dus websites met slechte content werden niet getoond. Denk hierbij aan onwaarheden, spelfouten etc. Bij deze update was het dus niet zo dat hele goede content hoger gewaardeerd werd.

Voor jou is het belangrijk dat je dus goede en originele content (teksten, afbeelding etc) op je pagina’s zet zodat jij hierdoor niet geraakt wordt.

Penguin

penguin_update

De Penguin update is er vooral op gericht om websites te straffen die links verkrijgen die niet voldoen aan de richtlijnen van Google. Denk hierbij aan gekochte links of het automatisch genereren van bepaalde links naar jouw website.

Zelf kun jij er dus voor zorgen dat er op een natuurlijke manier een link geplaatst wordt naar jouw website van echte en goede websites.

Hummingbird

hummingbird_googleDit is eigenlijk een hele nieuwe versie van het algoritme. Er zijn enkele nieuwe features toegevoegd. Deze aanpassing is er op gericht om verbanden te leggen tussen vragen en het getoonde antwoord (semantisch zoeken). Hij houdt hier meer rekening met de persoonlijke zoekopdracht. Verder veel aanpassingen aan het tonen van afbeeldingen, Google Maps en nog meer aandacht voor kwalitatieve links.

Zelf kun je hier dus goed op inspelen met je website. Als iemand zoekt op ‘kapper in de buurt’ heeft Google in de gaten dat het ook echt bij jou in de buurt moet zijn. Een mooie kans voor de lokale zoekopdrachten dus. Verder blijf je zorgen voor goede content en goede links naar jouw website.

Pigeon

pigeon_update

Deze update is gericht op de lokale zoekresultaten. Pigeon kijkt dus echt naar zoekresultaten waarbij je locatie van belang is. Er is een Google Maps venster toegevoegd bij veel resultaten en je ziet vaak beoordelingen bij de resultaten. Op deze manier wil Google nog nuttiger zijn voor de gebruikers.

Voor jouw site is het van belang dat je Google Business volledig is. Zorg ook dat je dezelfde en correcte gegevens hebt op bedrijvenpagina’s.

Mobilegeddon

geen-naam

Deze update is eigenlijk heel duidelijk. Deze update geeft een boost aan websites die geschikt zijn voor mobiele apparaten zoals de telefoon en ipad. Maak je website dus ook geschikt voor mobiel en zorg dat daar de ervaring net zo goed is als op een computer.

Maak je eigen site geschikt voor mobiele apparaten. Je kunt je eigen website responsive maken. De pagina past zich dan aan aan het scherm waarop het getoond wordt. Test eens je eigen pagina via deze test van Google om te kijken of jouw site mobiel vriendelijk is.

Rankbrain

2

Dit is een hele belangrijke factor geworden. Dit is namelijk het zelflerende vermogen van de zoekmachine. Op deze manier kan Google moeilijke zoekopdrachten nog beter herkennen om zo de beste zoekresultaten weer te geven. Het legt verbanden en kan inschatten wat gerelateerde woorden zijn. Daarnaast is dit zo ver ontwikkeld dat het kan onthouden, raden en leren van gemaakte fouten. Het is er op gericht om partronen te herkennen en om daar op in te spelen.

Dit is vooral van toepassing bij vragen of langere zoekopdrachten. Speel hier dus op in door bijvoorbeeld antwoord te geven op vragen die jouw bezoekers hebben.

Penguin 4.03

Met de uitrol van deze laatste update zien we geen grote verschuivingen meer maar zal het effect van een update meer geleidelijk gaan. Want een van de grootste verandering van deze update is dat het real time is. Een andere verandering is het feit dat de effecten ook meer gericht zijn op specifieke pagina’s van de website en de links naar die betreffende pagina. Voorheen ging het vooral om effecten/veranderingen op de gehele website. Uiteraard blijf het erbij dat Google de focus legt op goede links naar jouw website.

Zelf kun jij zorgen voor sites met goede content en links op sites die gerelateerd zijn aan jouw website/branche.  Als jij zorgt voor een goed linkprofiel of hierin in het verleden al aan hebt gewerkt dan heb je alleen maar een voordeel aan deze Penguin 4.0 update.

Conclusie

Je hebt nu veel informatie over alle updates die Google heeft doorgevoerd. Al deze informatie is natuurlijk veel en het is lastig om te bepalen waar jij nu mee moet beginnen. Voor jouw eigen site is het belangrijk dat jij zorgt voor een goede basis. Bedenk goede wervende teksten voor je title- en metatags. Zorg voor unieke teksten op elke pagina. Maak hiervan mooie pagina’s met afbeeldingen, video’s en bijvoorbeeld mooie opsommingen. Creëer unieke blogs gericht voor jouw product of dienst die echt interessant zijn voor jouw doelgroep. Op deze manier kun jij op een natuurlijke manier links verkrijgen naar je eigen website. Vergeet ook niet om je aan te melden bij enkele bedrijvenpagina’s om aan te geven dat jouw bedrijf bestaat.

Heb je nog  toevoegingen of vragen over al deze updates? Reageer dan op dit blog!

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *