Skip to content

Blog

Belangrijke nieuwe regels rondom herroepingsrecht

11881
0
0

In oktober 2011 is door het Europees Parlement een nieuwe consumentenrichtlijn aangenomen.

Dit betekent dat voor eind 2013 belangrijke webwinkelregelgeving verandert. Voor die tijd moet u aan deze nieuwe regelgeving voldoen, door uw website en algemene voorwaarden aan te passen. Checklist Webwinkel zet voor u de belangrijkste regels rondom herroepingsrecht in de nieuwe richtlijn op een rij.

1. Herroepingsrecht

Het herroepingsrecht wordt vernieuwd. In plaats van 7 werkdagen, krijgen consumenten nu 14 dagen de tijd om zich te bedenken. Deze termijn gaat in vanaf het moment dat de consument het product heeft ontvangen.

2. Formulier

Voor de herroeping dient u op uw website een standaardformulier aan te bieden. Consumenten moeten zowel via het formulier, als op een door hen zelf gekozen wijze een retourzending kunnen aankondigen. Het formulier moet eenvoudig te vinden zijn op uw website.

3. Kosten retourzending

U mag de consument de kosten van de retourzending laten betalen. In de nieuwe regelgeving staat wel dat u de consument hiervan duidelijk op de hoogte moet stellen, voordat de consument tot koop overgaat. De benoeming hiervan in de Algemene Voorwaarden is niet voldoende.

4. Kosten voor betalen

Aan het ontvangen van betalingen zijn voor u als webwinkelier vaak kosten verbonden. Deze kosten mag u doorberekenen aan de consument. U mag daar echter niet een hoger bedrag voor vragen dan uw werkelijke kosten.

5. Digitale producten

U moet duidelijke informatie verschaffen over digitale producten die u verkoopt. Nieuw is dat ook voor digitale content (downloads) het herroepingsrecht gaat gelden, tot het moment dat de daadwerkelijke download in gang is gezet.

Het volledige artikel is verschenen in Checklist Webwinkel. Deze weblog is dan ook geschreven in samenwerking met Checklist Webwinkel.

Meer weten over Wet- en regelgeving? Lezers van Webwinkelkeur profiteren van 20% inschrijfkorting op de Themadag Wet- en regelgeving op 25 april in Rotterdam.

Checklist Webwinkel organiseert de Themadag Wet- en regelgeving speciaal voor webwinkeliers die in één dag een compleet beeld willen krijgen van de belangrijkste wetten en regels voor hun eigen webwinkel.  U wordt volledig bijgepraat over onderwerpen zoals: ‘Algemene voorwaarden & geschillen’, ‘Cookies & privacy’ en ‘Eisen voor online contracten’.

 

 

 

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *