Skip to content

Blog

De 7 beste gratis tools voor fotobewerking van 2022

7 gratis programma's voor fotobewerking

Heb je weleens met een kritische blik naar de foto’s op je webshop gekeken? Met relevante en kwalitatieve afbeeldingen trek je namelijk de aandacht, creëer je vertrouwen én overtuig je tot aankoop. Klanten willen duidelijk kunnen zien wat ze kopen. Daarom zijn goede tools voor fotobewerking belangrijk voor je online succes en daar hoef jij je knip niet eens voor open te trekken!

De beste programma’s voor gratis fotobewerking

Naast het productaanbod, de prijzen en service, spelen afbeeldingen een enorme rol voor je online succes. Afbeeldingen moeten scherp en goed belicht zijn, zodat potentiële kopers een overtuigend beeld van het product krijgen. Als het goed gedaan wordt, helpen afbeeldingen de verkoop te stimuleren!

Hoewel veel bewerkprogramma’s niet goedkoop zijn, hebben wij een paar goede gratis alternatieven! Wij van internetvergelijk.nl gebruiken met tevredenheid Adobe Photoshop Express. We hebben de tests en reviews van vele bronnen doorgenomen. Op basis daarvan hebben we deze lijst met 7 gratis fotobewerkingsprogramma’s voor je samengesteld.

  1. Adobe Photoshop Express
  2. IrfanView
  3. PIXLR
  4. GIMP
  5. Paint. NET
  6. RawTherapee
  7. Pollarfotobewerking voor jouw webshop

1. Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express is het gratis fotobewerkingsprogramma van Adobe. Dankzij geavanceerde filters, de minimalistische interface en professionele resultaten kun je daarmee heel eenvoudig ontzettend veel bereiken. De software is beschikbaar voor smartphones, tablets en natuurlijk computers. Het gratis fotobewerkingsprogramma is bedoeld voor beginners die zoeken naar snelle bewerkingen. Je past van foto’s eenvoudig het contrast en de helderheid aan. Bovendien kun je foto’s draaien en allerlei effecten toevoegen.

2. IrfanView

IrfanView is een klein tooltje met verrassend veel mogelijkheden! Je voert er eenvoudige bewerkingen mee uit, zoals het roteren van foto’s of het wijzigen van het formaat. Bovendien kun je een aantal filters toepassen. Het grote voordeel van IrfanView is dat je in batches kunt werken. Dat betekent dat je in één keer een groot aantal foto’s kunt wijzigen. Heel handig dus als je productfoto’s moet verwerken voor in jouw webshop.

3. PIXLR

PIXLR biedt niet één, maar twee fotobewerkingsprogramma’s. Het gaat om PIXLR X voor beginners en PIXLR E voor professionals. De eenvoudige editor is goed geschikt voor beginners. Het programma werkt erg gebruiksvriendelijk en is geschikt voor foto’s in .jpg, .raw en .png. Dankzij de creatieve sjablonen maak je bijvoorbeeld story’s, posters en andere uitingen. Bovendien kun je collages maken en in meerdere lagen werken om de gewenste effecten te creëren.

4. GIMP

GIMP is volgens sommigen de beste gratis foto editor. Je hebt allerlei geavanceerde mogelijkheden, terwijl je het programma helemaal kosteloos kunt gebruiken. Bovendien is GIMP beschikbaar voor zowel Windows, MacOS als Linux. Ook een groot voordeel.

Je kunt in GIMP foto’s bewerken met allerlei slimme tools. Zoals foutjes in de foto elimineren of het perspectief veranderen. Verder kun je specifieke gebieden isoleren en ontzettend veel doen wat je normaal terugziet in betaalde premium sofware.

5. Paint. NET

Paint. NET is het alternatief voor Microsoft Paint, dat vooral bij veel beginnende foto-editors populair is. Dit programma werd ontwikkeld door een Amerikaanse student die het zo toegankelijk mogelijk wilde maken. De eenvoudige interface is perfect voor beginnende gebruikers. Van foto’s pas je eenvoudig de helderheid, het contrast en bijvoorbeeld de tint, curven, niveaus, lagen en verlopen aan. Je kunt zelfs gebruik maken van 3D-rotatie en een zoom-tool om afbeeldingen opnieuw samen te stellen.

6. RawTherapee

RawTherapee is geschikt voor foto’s in zowel .jpg als .raw, de twee belangrijkste standaarden voor deze bestanden. Je hebt met de fotobewerkingssoftware de mogelijkheid om van alles aan te passen. Je kunt denken aan kleurcorrecties, het veranderen van het perspectief, de scherpte en bijvoorbeeld de witbalans. Bovendien kun je alle wijzigingen weer probleemloos ongedaan maken. Vervolgens exporteer je het resultaat eenvoudig naar een nieuw .jpg-bestand.

7. Pollar

Pollar is een gratis online fotobewerkingstool voor in de browser, dus daarvoor hoef je geen software te downloaden. De software lijkt gebaseerd op Lightroom van Adobe, omdat veel van de mogelijkheden hetzelfde zijn. De tool heeft een professionele uitstraling, maar is toch makkelijk in gebruik. Met de handige schuifbalken kun je foto’s naar wens bewerken en meteen zien wat daarvan het resultaat is. Ten slotte kun je filters en bewerkingen toepassen waarvan voorbeelden laten zien wat je kunt verwachten.

 

Dit waren de beste gratis fotobewerkingsprogramma’s van 2022; doe er je voordeel mee :-)! Let wel op dat je naast eigen afbeeldingen, commercieel- en rechtenvrije afbeeldingen gebruikt, anders kun je een schadeclaim riskeren!

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

aanvulling:
Paint.NET werkt met verschillende gratis plugins, waaronder eentje waarmee het mogelijk wordt om Photoshop bestanden te kunnen bewerken en opslaan. (handig voor drukwerk!). Handig is ook om te vermelden dat Paint.NET werkt met lagen.

Tip voor productfotografie: ik maak dagelijks veel foto’s voor onze webshop en werk dus met tethering (een geschoten foto staat gelijk op de PC). Voor snelle fotobewerkingen wordt elke foto direct geopend in Faststone image viewer, waarmee je supersnel tinten, contrast, belichting etc. kan bewerken. Met Faststone Image Resizer worden alle foto’s in 1 snelle batch verkleind naar het gewenste formaat en voorzien van een watermerk.
Beide producten zijn in principe gratis te gebruiken, mocht je het professioneel willen inzetten, dan hoor je voor een zeer kleine vergoeding een lifetime licentie te kopen (€19,95 of €34,95 per product).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *