Aanmelden
Keurmerk aanvragen
Contact
Contact opnemen

Hoe werken de percentages van de beoordelingen die vermeld worden op de ledenpagina?

Wil je graag weten hoe de percentages die je ziet op de ledenpagina berekend worden? Lees dan vooral verder.

De rekenformule achter de percentages op de WebwinkelKeur ledenpagina

Op de ledenpagina worden percentages weergegeven. Het gaat dan op de percentages achter het groene duimpje (positief), oranje/gele uitroepteken (neutraal), de rode duimpje naar beneden (negatief).  In bovenstaande voorbeeld is het positieve percentage 60%, Neutraal 4% en negatief 36%.

We zijn 4 en 5 sterren beoordelingen als positief, 3 sterren als neutraal en 1 en 2 sterren als negatief.

Nu lijkt de berekening van de percentages eenvoudig. Toch zit je met afrondingsproblemen en willen we graag dat het totaal op 100% uit komt. Daarom leggen we graag uit hoe we de percentages precies berekenen.

We berekenen allereerst het percentage positieve beoordelingen. Hierna berekenen we het percentage negatieve beoordelingen. Het neutrale percentage berekenen we vervolgens door te kijken “hoeveel procent er nog over is om tot het totaal van 100% te komen”.

Een voorbeeld

Al deze opgehaalde ervaringen bij elkaar is het totaal voor de berekening. In dit voorbeeld noemen we dit `PNN`. Voor bovenstaand voorbeeld geldt op het moment van schrijven:

`POS` = 15
`NEU` = 1
`NEG`= 9
`PNN` = 25

Daarna worden de percentages als volgt berekend:

Positieve percentage: round(`POS`/`PNN`*100).
Neutrale percentage:  100 – round(`POS`/`PNN`*100) – round(`NEG`/`PNN`*100).
Negatieve percentage: round(`NEG`/`PNN`*100).

Uitgerekend voor bovenstaand voorbeeld is dit:

Positieve percentage: 15/25*100 = 60%
Neutrale percentage: 1/25*100 = 4%
Negatieve percentage: 9/25*100 = 36%

In dit voorbeeld komt de 4% precies overeen met 1 beoordeling. Het kan door afronding echter voorkomen dat dit neutrale percentage hoger ligt dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld wanneer er 17 positieve beoordelingen zijn en 9 negatieve. De nieuwe berekening is dan als volgt:

Positieve percentage: 17/26*100 = 65%
Neutrale percentage: 0/26*100 = 1%
Negatieve percentage: 9/26*100 = 34%

Zoals je ziet zijn er in dit voorbeeld geen neutrale beoordelingen, maar wordt er toch 1% weergegeven. Dit komt door de afronding. Naar ons idee is dit in de praktijk de eerlijkste manier om de percentages weer te geven.

Beoordelingen zonder sterren

Beoordelingen zonder sterren tellen niet mee voor onze berekening, beoordelingen zonder sterren komen eigenlijk alleen voor als een consument vaker dan eenmaal een beoordeling plaatst binnen een korte tijd. We geven de tekst dan wel weer, maar tellen zon beoordeling niet mee voor de score.

Tags
Over de auteur
Jelmer van der Linden (Website)

Jelmer heeft meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van marketing. Als reclamemaker heeft Jelmer een voorkeur voor digitale romantiek, bonding in plaats van branding en kwalitatieve content in plaats van keiharde promotie. Jelmer is bij Stichting WebwinkelKeur dan ook verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en strategie.


Over Stichting WebwinkelKeur

Stichting WebwinkelKeur is een onafhankelijke organisatie met een transparant webwinkel keurmerk in combinatie met klantbeoordelingen.

Ook lid worden voor slechts € 8,95 per maand?

Lid worden

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *