Skip to content
De laagste prijs
Automatisch reviews verzamelen
Groei in omzet en betrouwbaarheid

Blog

Geef je webshop een boost met productvideo’s!

Geef je webshop een boost met productvideo's!
11200
0

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat steeds meer webshops productvideo’s gebruiken om hun producten in de spotlight te zetten. Door het gebruik van productvideo’s zijn webshops in staat om bezoekers zich meer verbonden te laten voelen met een product. In een fysieke winkel kun je een product voelen, ruiken, bespreken met de verkoper en van alle kanten bekijken. Dit is op een website natuurlijk niet mogelijk. In deze blog leg ik uit hoe jij als webwinkelier je profijt kunt halen uit productvideo’s!

Klantbeleving

Slim gebruik van beeldmateriaal kan echter zorgen dat die ervaring toch heel goed nagebootst kan worden. Afbeeldingen geven natuurlijk een goed beeld van hoe een product eruit ziet. Productvideo’s kunnen echter het laatste stukje van de ‘klantbelevingspuzzel’ zijn.

Het is daarom dat de grote webshops, zoals Coolblue en Amazon, maar ook kleinere webshops zo vaak productvideo’s gebruiken. Niet alleen verbeteren zij met video de klantbeleving, ze boosten ook hun SEO-resultaten en conversiecijfers ermee. Benieuwd hoe ze dat precies doen?

Populaire typen productvideo’s

De ene productvideo is de andere niet en ze verschillen allemaal flink van elkaar. De verschillende productvideo’s die webshops gebruiken zijn natuurlijk eindeloos. Maar er zijn zes veel voorkomende typen die op dit moment erg populair zijn bij marketeers. Je kan ze gemakkelijk onderscheiden. Al deze typen productvideo’s zijn op hun eigen manier nuttig voor de klant in verschillende fases van het koopproces.

  • Unboxing video’s: deze zijn razend populair! Ze brengen namelijk het gevoel van het open maken van een verse aankoop naar je webshop bezoekers toe. De video’s zijn vaak gemaakt door gebruikers, in plaats van de fabrikant, wat de betrouwbaarheid voor de kijker groot maakt. Unboxing video’s zijn relatief eenvoudig te maken, maar kunnen erg effectief zijn in het overtuigen van potentiële kopers.
  • Explainer video’s: hiermee wordt het product uitgelegd. De focus ligt minder op de verpakkingen en de inhoud daarvan, maar veel meer op de producteigenschappen. Ook wordt er veel meer uitleg omheen gegeven: waarom het product bepaalde eigenschappen bevat bijvoorbeeld en wat je er allemaal mee kan. Van het type explainer video’s zijn ook weer veel verschillende soorten. Denk aan geanimeerde varianten, varianten met voice-overs en live-action explainers.
  • Product review video’s: In dit soort video’s worden de producten gereviewd door een gebruiker. YouTube staat vol met product review video’s. Deze zijn vaak wat professioneler dan unboxing video’s en geven meer productinformatie. Belangrijk om te weten is dat dat er natuurlijk ook negatieve eigenschappen benoemd kunnen worden in een review video.
  • Feature video’s: enigszins vergelijkbaar met een explainer video, maar nu helemaal gefocust op specifieke product features. Bij een telefoon kan dat bijvoorbeeld het tonen van het gebruik van de camera zijn of bij een koffiemachine het maken van een koffiespecialiteit.
  • Tutorials: die zijn op hun beurt weer vergelijkbaar met de feature video’s, met het verschil dat tutorial video’s je echt stap voor stap door het proces meenemen. Het primaire doel is dan niet het tonen van de product feature, maar ook alle stappen die je moet nemen om ze te kunnen gebruiken.
  • Klassieke product demo’s: de voorloper van explainers. Dit zijn eigenlijk de eerste productvideo’s die webshops gingen gebruiken. Je kent ze wel, een video met een jingle terwijl foto’s en bewegend beeld van het product van allerlei kanten elkaar afwisselen. Soms is er ook wat tekst bij gezet. Wanneer er echt een voice-over gebruikt wordt ga je alweer meer richting de explainer video’s.

Welk type video je wanneer het best kunt gebruiken hangt af van je product en webshop bezoekers en in welke fase van de aankoop ze zitten. Wanneer een bezoeker net aan het oriënteren is, wil je geen tutorial video’s gebruiken bijvoorbeeld, die gaan te veel de diepte in. Andersom wil je vlak voor de aankoop waarschijnlijk wel meer de diepte in, door op features in te zoomen bijvoorbeeld.

SEO resultaten boosten met video

Het kan haast niet anders of je bent als webshopeigenaar dagelijks bezig om het organische verkeer naar je webshop te laten groeien. Organisch verkeer is immers min of meer gratis, vaak waardevol en met de juiste inspanning kan het de bezoekersaantallen flink laten toenemen. Iets dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien, is de positieve impact die het gebruik van video’s kan hebben op de SEO resultaten voor je webshop.

Dat heeft een aantal verschillende oorzaken. Om te beginnen zal het je wel opgevallen zijn dat Google video’s een prominente plek geeft in de zoekresultaten. Dat gebeurt niet zozeer als er een directe koopintentie wordt herkend, dan krijgen juist producten een prominente plek. Maar wanneer er vroeg in het koopproces wordt gezocht, krijgt video vaak een gunstige plek en dus ook veel klikken. Coolblue speelt hier handig op in, door bijvoorbeeld video’s te maken over het loskoppelen van je oude wasmachine. Immers, wanneer de oude wasmachine ontkoppelt moet worden ben- of ga je ook op zoek naar een nieuwe. En daar kan Cooblue weer van profiteren. Door op deze manier handig gebruik te maken van video’s kan je dus meer organisch verkeer naar je website trekken.

productvideo_coolblue
Productvideo van Coolblue

De invloed van YouTube

Wanneer je een productvideo gemaakt hebt, zal je deze ook willen embedden in je webshop. Veruit de eenvoudigste manier om dat te doen is via YouTube.

Bijkomend voordeel is dat het leeuwendeel van de video snippets die Google toont in haar zoekresultaten van YouTube komen. Logisch, YouTube is eigendom van Google in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vimeo en Dailymotion. Wat is de laatste keer dat je Vimeo of andere video platformen resultaten zag in Google? Het is niet zo dat Google haar eigen eigendommen voortrekt. Dat zou mededingsrecht problemen kunnen opleveren voor de zoekmachine gigant, en daar heeft Google al genoeg van. De voornaamste reden dat YouTube meer prominent in de zoekresultaten naar voren komt is omdat YouTube veel SEO autoriteit geniet.

Het kan overigens geen kwaad, om een poos na het uploaden naar YouTube eveneens de betreffende video te plaatsen op andere video platformen, zij het met een unieke beschrijving onder de video.

YouTube is daarbij op zichzelf de tweede grootste (als in meest gebruikte) zoekmachine van het web na Google. Bovendien klikken er binnen YouTube ook weer miljoenen bezoekers rond die op die manier weer in aanraking met jouw webshop kunnen komen. Door YouTube als medium te gebruiken kun je dus twee of zelfs drie vliegen in een klap slaan.

Tot slot waardeert Google waardevolle media-rijke content, en daarin kunnen video’s ook weer een rol spelen. Door video’s op de website te gebruiken kun je bezoekers immers langer aan je binden. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je ook écht kwalitatieve video’s gebruikt die een meerwaarde voor je bezoekers bieden.

Conversie boosten met video

Als je zelf ook wel eens een product online koopt, en die kans is groot, hoef je waarschijnlijk niet echt overtuigd te worden. Want ‘video sells’. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan, maar de uitkomst is altijd hetzelfde. Zo heeft Google vastgesteld dat meer dan de helft van de consumenten video’s gebruikt om een aankoopbeslissing te maken. Ook heeft 40% wel eens een product gekocht dat voor het eerst op YouTube gezien is, in een video (bron: Think With Google).

Niet zo vreemd. Want video’s kunnen de binding met het product vergroten. Geen statisch 2D beeld meer, maar het product live in actie, rondom in beeld, alsof je het zelf vast hebt in de winkel. Zo wordt er met video een belangrijke drempel weggenomen om de aankoop uit te stellen: minder onzekerheid over het product en meer zekerheid over de digitale aanschaf ervan.

Een video kan bovendien het effect dat een verkoper in een fysieke winkel heeft nabootsen. Door het gebruik van explainers kun je klanten bijvoorbeeld rustig de voor- en nadelen van verschillende vergelijkbare producten uitleggen zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken. Om dit effect te bereiken is het dan ook aan te raden om de video’s persoonlijk te maken. Laat de persoon die het product uitlegt zien in beeld, zodat er een persoonlijke ervaring ontstaat.

In de verschillende aankoopfases waarin een klant zit, van oriënteren tot aanschaf, kan het gebruik van productvideo’s helpen om binding te creëren en drempels te verlagen. De combinatie van deze factoren kan voor een ware boost van je conversiecijfers zorgen.

De toekomst van productvideo’s

Prouctvideo’s zijn niets nieuws, maar ze winnen wel aan populariteit. En met het winnen aan populariteit verandert ook de manier waarop productvideo’s worden gemaakt en het gebruik ervan voortdurend. Eén ding staat vast: je wilt deze boot niet missen. Door geen gebruik te maken van productvideo’s zal de ervaring die je aan klanten biedt ronduit minder waardevol zijn dan die van webshops die wél video’s gebruiken.

De cijfers zijn duidelijk: Meer dan de helft van digitale shoppers wil meer video’s zien, 87% van de marketing professionals gebruikt al video en 88% van de marketing professionals die video gebruiken zijn tevreden over de return of invest van hun productvideo’s.

Maar waar gaat het met die toenemende populariteit heen? Vast staat dat onze tijd steeds schaarser wordt. Daarmee lijkt ook video aan lengte in te moeten boeten. Bezoekers zitten minder te wachten video’s van meer dan 10 minuten tijdens het oriënteren op een product, maar klikken wel graag door korte video’s van enkele minuten heen.

Om diezelfde reden zie je steeds vaker interactieve video’s voorbij komen. Dat zijn video’s waarin gebruikers zelf keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld in welke kleur ze een product willen zien of welke versie van een product. Dit kan de kijker weer helpen om tijd te besparen en sneller relevante content te zien. Elke vorm van personalisatie in video kan daar natuurlijk bij helpen.

Korte video’s dus, zo persoonlijk mogelijk, met – want dat verandert niet – unieke, waardevolle content.

Praktische tips om te starten met productvideo’s

Als je nog niet werkt met productvideo’s ben je hopelijk inmiddels overtuigd om er echt mee aan de slag te gaan. En starten is best laagdrempelig. Een video laten maken voor je webshop door een specialist of het huren van een professionele studio is niet per se nodig (al zal dit de kwaliteit natuurlijk wel ten goede komen).

Neem om te beginnen zoveel mogelijk de video’s in één keer op. Zo hoef je niet alles steeds opnieuw klaar te zetten en in te stellen, maar maak je in één klap meerdere productvideo’s voor je webshop. Dat filmen kun je gewoon zelf doen. Zet je telefoon met goede camera op een statief, werk een script uit zodat je weet wat je gaat vertellen en start met filmen.

Zorg dat je echt waardevolle content brengt. Maak geen video om maar een video te hebben, maar denk vanuit de klant. Wat wil de klant horen en zien, hoe gaat deze video de klant helpen om een betere keuze te maken? De kans is groot dat wanneer je vanuit deze vragen een script schrijft, je een video maakt die ook echt waardevol voor de potentiële koper is.

Zorg voor een professionele achtergrond. Dat hoeft niet direct filmwaardig te zijn natuurlijk, maar zorg in ieder geval dat de omgeving waarin je de productvideo schiet netjes is, zodat het niet afleidt van de inhoud. Maak tijdens het filmen contact met de kijker. Kijk de kijker aan, spreek de kijker aan en benader op die manier dezelfde persoonlijke aanspreek methode die een verkoper in een fysieke winkel kan bieden.

Maak tot slot de weloverwogen keus of je de productvideo’s zelf blijft maken, of dat je klaar bent om uit te besteden aan een videoproductiebedrijf.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn