Skip to content

Blog

Nieuwe regels online verkoop diergeneesmiddelen

4154
0
0

Heb jij een webshop in dierenartikelen en verkoop je daar ook diergeneesmiddelen zonder voorschriftplicht? Dan ben je er vast van op de hoogte dat je je aan een aantal regels moet houden. Niet zo gek ook, want geneesmiddelen moeten veilig gekocht en verkocht kunnen worden, zonder dat een dier daar bijvoorbeeld ziek van wordt of zelfs erger. Om dieren te beschermen zijn de regels omtrent het verkopen van diergeneesmiddelen gewijzigd sinds 28 januari 2022, maar wat is er nu precies gewijzigd? Ik heb het voor je op een rij gezet in dit tblog.

Diergeneesmiddelen zonder voorschriftplicht

Diergeneesmiddelen waar geen voorschrift vanuit een dierenarts voor nodig is (voorschriftplicht) mogen vrij worden verkocht, dus ook via jouw webshop. Bekende producten zijn anti-wormenmiddelen, oordruppels en cremes bij vachtproblemen. Deze producten zijn veilig genoeg om gebruikt te worden bij een huisdier, zonder dat een dierenarts daar eerst over moet hebben geoordeeld. Je kunt het vergelijken met paracetamol of neusspray wat je koopt bij een drogist. Deze producten hebben wel een bijsluiter, maar hoeven niet voorgeschreven te worden door je huisarts. Check dus goed bij je leveranciers op de producten die je verkoopt geen voorschriftplicht hebben. Dat betekent niet dat jan en alleman zomaar diergeneesmiddelen mag verkopen via een webshop. Sinds 28 januari 2022 zijn er in de Verorderning diergeneesmiddelen regels opgesteld om de verkoop van diergeneesmiddelen veilig te laten verlopen. Met de invoering van de Verordening veranderen de regels voor het maken, de handel, het voorschrijven en gebruiken van geneesmiddelen. Het Bureau Diergeneesmiddelen controleert in dienst van de overheid of webwinkels zich wel houden aan de regels. Maar wat zijn die regels?

Regels voor de verkoop van diergeneesmiddelen

Om jou als webshopeigenaar in dierenartikelen zo goed mogelijk te informeren, hebben we uitgezocht met welke regels uit artikel 104 van de Verordening diergeneesmiddelen je rekening moet houden:

  • Je moet je registreren bij het Register Internethandel diergeneesmiddelen;
  • Op iedere pagina waar je diergeneesmiddelen te koop aanbiedt, moet je het logo van internet diergeneesmiddelen plaatsen. Onder het logo plaats je een link naar internethandel diergeneesmiddelen;
  • Je bent een kleinhandelaar in diergeneesmiddelen (Je bent in het bezit van een D- of DR-vergunning.). De vergunning kun je online aanvragen.;
  • Heb je meerdere webshops? Dan moet je iedere webshop apart aanmelden.

Voor meer informatie over de regels kun je de website van het cbg-med bekijken.

Bescherm de dieren, volg de regels!

De Verorderning diergeneesmiddelen wil er met nieuwe regels voor de online verkoop van diergeneesmiddelen voor zorgen dat dieren beter beschermd worden. Jouw voorliefde voor dieren zorgt er vast en zeker voor dat jij de nieuwe regels die gelden voor diergeneesmiddelen snel doorvoert in je webshop. Als je nog vragen hebt over deze nieuwe regels neem dan contact op met het Bureau Diergeneesmiddelen.

 

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *