Skip to content

Blog

Schenden inzagerecht: €48.000 dwangsom

schenden privacywetgeving dwangsom
9805
0
0

De nieuwe privacywetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG; ook bekend als General Data Protection Regulation (GDPR)) is alweer een paar maanden van toepassing. De AVG zorgt voor uitbreiding en extra bescherming van de privacyrechten. Tevens zorgt het ervoor dat bedrijven meer verantwoordelijkheden hebben. Bij het schenden van de privacywetgeving kan het bedrijf dan ook een dwangsom worden opgelegd. Ook het schenden van de voorloper van de AVG, de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), kan een bedrijf duur komen te staan. Dat is gebeurd bij de bank Theodoor Gilissen Bankiers, waar de Autoriteit Persoonsgegevens aanleiding zag om een dwangsom in te vorderen.

Bank wijst inzageverzoek af

Theodoor Gilissen Bankiers, nu bekend als InsingerGilissen Bankiers, kreeg in 2016 een inzageverzoek van een klant voor zijn persoonsgegevens. Hij had graag een overzicht willen hebben van zijn gegevens waar de bank over beschikte. Daarnaast wilde de klant de herkomst van de gegevens weten en met wie ze gedeeld werden. De bank weigerde echter het verzoek. Daar liet de klant het niet bij zitten en schakelde een advocaat in. De advocaat diende, vanwege de schending van het inzagerecht, een handhavingsverzoek in bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dwangsom ingevorderd door schenden van het inzagerecht

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf de bank vervolgens twee maanden de tijd om de klant inzage te geven op zijn gegevens. Voor elke week dat de bank geen volledige inzage gaf, moest InsingerGilissen Bankiers €12.000 betalen (tot een maximum van €60.000). Uiteindelijk heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een dwangsom van €48.000 in moeten vorderen voor het vier weken uitstellen van deze inzage.

Voldoen aan AVG / GDPR

De bedragen hierboven zijn niet mis. Er is dan ook de verwachting dat er in de toekomst bij het schenden van de AVG vaker een dwangsom kan worden opgelegd. Het is daarom van belang om aan de nieuwe privacywetgeving te voldoen. Op deze pagina helpen we je graag verder met de AVG. Verder vind je hier een stappenplan voor je webshop en kun je hier je eigen privacy policy genereren. Zo brengen we je hopelijk een stapje dichterbij tot het voldoen aan de nieuwe wetgeving.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *