Skip to content

Blog

Verbod op verkoop smaakjes e-sigaret

3006
0
0

De laatste jaren is het een ware hype geworden. Elektronische sigaretten, oftewel e-sigaretten in de meeste diverse smaakjes die je kunt bedenken. Van aardbei tot kokosnoot en van mango tot chocopasta. Vooral onder jongeren zijn deze e-sigaretten enorm populair. De e-sigaretten hebben namelijk niet dezelfde smaak als traditionele sigaretten, waardoor het roken van een e-sigaret erg verleidelijk is. Genoeg reden voor het kabinet om de verkoop van deze smaakjes te verbieden. Verkoop jij e-sigaretten met smaakjes via je webshop? Dan vertellen we in dit blogartikel wat er voor jou gaat veranderen vanaf 1 januari 2023.

De e-sigaret wordt steeds populairder

De e-sigaret is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Overal waar je loopt zie je – meestal jongeren – met een e-sigaret lopen. En als je ze niet ziet, dan komt de zoete geur van aardbei, mango of passievrucht je wel tegemoet. Jongeren beginnen massaal aan de e-sigaret met lekkere smaakjes en slaan de traditionele sigaret over. Het kabinet is ervan overtuigd dat de lekkere smaakjes in de e-sigaret jongeren sneller over de streep trekt om te gaan roken en wil daarom dat e-sigaretten alleen nog naar gewone tabak smaken. In de hoop dat jongeren daarmee minder snel beginnen met roken. Het verbod is onderdeel van de wens van het kabinet om in 2040 een rookvrije samenleving te hebben. Ook heeft het RIVM onderzoek gedaan naar de tabak smaken die nog wel mogen, en hoe veilig deze zijn.

Onderzoek van RIVM naar smaakstoffen e-sigaret

Ondanks het verbod op smaakjes voor de e-sigaret, blijven er nog 23 smaken over die wel zijn toegestaan. Het gaat om zogenaamde tabak smaken. Om te kunnen garanderen dat deze smaken veilig zijn, heeft het RIVM onderzoek gedaan. Het bleek dat er 7 smaken toch schadelijk zijn voor de gezondheid. Het RIVM pleit daarom om deze 7 smaken ook te verbieden. Hierover is nog geen uitspraak gedaan.

Dit betekent het verbod voor jou als webwinkelier

Verkoop je e-sigaretten en/of navulverpakkingen met zoete smaakjes? Dan moeten deze artikelen straks uit jouw webshop verdwijnen. De nieuwe regels worden op 1 januari 2023 ingevoerd. Maar hoe zien die nieuwe regels er precies uit?

  • Er mag geen reclame worden gemaakt voor de e-sigaret;
  • De e-sigaret mag alleen nog naar tabak smaken. Dat geldt ook voor navulverpakkingen;
  • De e-sigaret mag alleen worden verkocht aan personen vanaf 18 jaar;
  • Het navulreservoir van de e-sigaret mag maximaal 2ml zijn;
  • Een navulverpakking mag maximaal 10ml bevatten;
  • Er komen nieuwe etiketten met waarschuwingen over de gezondheidsrisico’s. Ook wordt er verplicht een bijsluiter meegeleverd.

Alle regels omtrent de e-sigaret vind je in de tabaks- en rookwarenwet.

Volg de regels en voorkom een boete

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een verbod op smaakjes voor een e-sigaret. Het kabinet hoopt met een verbod op de smaakjes van de e-sigaretten het roken van e-sigaretten, maar ook gewone sigaretten, te ontmoedigen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangekondigd streng te controleren of (web)winkels de nieuwe regels naleven. Ontwijk die boete en zorg ervoor dat je vanaf 1 januari 2023 geen e-sigaretten met zoete smaakjes meer aanbiedt in je webwinkel. Want dat bedrag kun je vast veel beter besteden 😄.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *