Skip to content

Blog

Vroem! Vroem! Daar gaat de zelfvliegende taxi

9370
0
0

Zelfrijdende auto’s? Nee dank je, ik neem liever de zelfvliegende taxi. Uber, de bekende taxidienst, wil vanaf 2020 passagiers gaan vervoeren met vliegende taxi’s. Het bedrijf is met Aurora Flight Sciences, onder andere bekend van Drones, in zee gegaan voor het ontwikkelen van de zelfvliegende taxi’s.

Ja, hoor. Vliegende taxi’s. What’s next?

De vliegende taxidienst heeft de projectnaam ‘Elevate’. Het vliegtuigje dat voor de passagiersvervoer gemaakt is kan ongeveer 240 kilometer per uur vliegen en kan daarbij zowel verticaal opstijgen als landen. Uber geeft aan dat de vliegtuig bij uitstek geschikt zou zijn voor de passagiersvervoer.

De vliegtuigjes die Uber beschikbaar gaat stellen zullen niet door de organisatie zelf ontwikkeld worden. De organisatie wil in plaats daarvan onder andere gaan samenwerken met de Amerikaanse Ministerie van Defensie en de vliegtuigbouwers Embraer, Pipistrel, Mooney en helikopterfabrikant Dell. Uber geeft het volgende aan over de toekomstplannen:

“Het is de bedoeling dat een vliegende taxi bestellen in 2020 een kwestie van een knop indrukken en even wachten is. Een netwerk van vliegende taxi’s heeft significante voordelen ten opzichte van grondvervoer, zowel qua kosten als gebruiksgemak.”

In februari van dit jaar heeft Uber de veteraan Mark Moore aangenomen om aan het dronetaxiproject te werken. Mark Moore is bekend van zijn werk bij NASA, waar hij 30 jaar als technische directeur heeft gewerkt.

Conclusie

Over 2.5 jaar zullen we al in het jaar 2020 beland zijn. Persoonlijk zie ik Uber het dan ook niet lukken om rond die tijd al iets dergelijks als zelfvliegende taxi’s gerealiseerd te hebben. Reeds door critici is er namelijk aangegeven dat voor het realiseerbaar maken van een soortgelijk project niet alleen technische maar ook verschillende maatschappelijke problemen opgelost zouden moeten worden. Daarnaast blijkt dat Uber ook problemen heeft met hun zelfrijdende auto’s, waar Google ten opzichte van Uber ver in voorloopt. Los daarvan heerst de vraag of de zelfvliegende taxi’s wel door de overheid geaccepteerd zullen worden? Het concept van zelfvliegende taxi’s klinkt nu nog als verre toekomstmuziek en waarschijnlijk zal dat het ook nog wel even zijn.

Hoe kijk jij tegen zelfvliegende taxi’s aan? Laat vooral een comment achter op dit blog.

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *