Skip to content

Retour wordt niet geaccepteerd

DWQA QuestionsCategorie: QuestionsRetour wordt niet geaccepteerd
Supriya asked 3 jaar ago
Ik heb Nike Premium schoenen in een maat 37,5 bij Footpatrol besteld waarna ik een maat 36.5 heb otnvangen. Dit staat op de schoen en op de doos. Nadat ik via de mail contact heb opgenomen met ze, moest ik de schoenen terugsturen en zou ik ook mijn verzendkosten vergoed krijgen. Zo gezegd, zo gedaan. Vervolgens kreeg ik de schoenen weer teruggestuurd thuis met een melding dat ik de schoenen heb gedragen. Ik stomverbaasd natuurlijk, ik heb de schoenen terug gestuurd in de staat hoe ik het heb ontvangen. Ik heb de schoenen ook helemaal niet gedragen omdat het een hele maat te klein is (vandaar dat ik ook een 37,5 bestelde). Footpatrol is tenslotte een buitenlands bedrijf en wil nu niks voor mij betekenen terwijl ik inmiddels wel €150 kwijt ben aan een schoen die ik niet besteld heb. Weet iemand wat ik zou kunnen doen? Ik voel me namelijk erg belazerd door dit bedrijf. Alvast bedankt!
20 Antwoorden
Daan Staf answered 3 jaar ago

Beste Supriya,

Dit is een lastige kwestie. 

Vanuit jouw oogpunt:
Je hebt schoenen ontvangen, deze heb je nooit gedragen en terug gestuurd. Je hebt er recht op je geld terug te ontvangen.

Vanuit het oogpunt van de webwinkel:
Ze hebben een gedragen product terug ontvangen dat ze niet meer kunnen verkopen (smerig of beschadigd, dat weet ik niet). 

Het is moeilijk om te bewijzen wie er hier gelijk heeft. Tenzij je foto’s hebt gemaakt natuurlijk, dan sta je al wat sterker. Helaas is deze webwinkel niet bij ons aangesloten, anders zouden we met jou en Footpatrol in gesprek gaan om tot een oplossing te komen. Over het algemeen adviseren wij webwinkels in dit soort situaties om het artikel retour te nemen en eventueel waardevermindering toe te passen. Voor die waardevermindering moeten het product wel echt beschadigd zijn. Alleen het feit of je ze al dan niet gedragen hebt is daarbij niet voldoende. Je mag namelijk voor je een product retour stuurt deze wel uitproberen zoals je dat ook in een winkel zou kunnen doen.

Mijn advies is om de webwinkel te wijzen op een blog dat wij geschreven hebben over dit onderwerp: https://www.webwinkelkeur.nl/beschadigd-product-retourneren-hoe-zit-dat-wettelijk/. Wellicht dat ze, als ze dit blog gelezen hebben, toch bereidt zijn mee te willen werken. Mochten ze toch niet van gedachten veranderen, dan zou je nog een klacht in kunnen dienen bij het European Online Dispute Resolution platform https://ec.europa.eu/consumers/odr

Mvg. Daan Vaneker     

Anja answered 2 jaar ago
Ik heb een poos geleden een bestelling gedaan bij Vova. Nu wil ik het retour sturen maar ze geven mij geen retouradres. Ik moet eerst foto's maken van de kleding en dan naar hun mailen. Hun bepalen of het dan retour kan/mag ik niet.  En ik heb alles weer netjes ingepakt. Ik wil die kleren niet dus gaan ze retour. Maar ik krijg GEEN RETOUR ADRES van hun.  Ben zo boos 😡😡😡😡😡😡😡
Thea ten Boekel answered 2 jaar ago
Goedemorgen mijnheer,mevrouw, In oktober 2020 een lingerieset besteld bij Annadiva 's Hertogenbosch. Uiteindelijk ontving ik begin december de bh, echter slip zou pas in januari 2021 leverbaar zijn. Na ontvangst bh bleek deze bij passen te klein te zijn. Ik heb de bh weer netjes ingepakt en op eigen kosten geretourneerd via UPS zoals Annadiva aangaf. Na het passen is heeft mijn droge huid wat sporen nagelaten.  Echter heb ik dat niet echt gezien omdat na pas poging de bh direct heb opgevouwen en weer in het doosje heb gedaan. Nu krijg een bericht van Annadiva dat er allemaal vlekken opzitten en de bh zou een bepaalde geur dragen wat niet v.d.fabrikant zou zijn. De bh is hierdoor volgens onverkoopbaar en moet worden vernietigd. Zij zijn niet bereidt het door mij betaalde bedrag van € 60,00 terug te betalen. Ik kon hem na betaling van € 6,00 verzendkosten terug kunnen krijgen. Maar ik pas hem.niet dus dat wil ik ook niet. Ik heb hen nogmaals bericht dat ik niet in de gaten heb gehad dat mijn huid, en gebruikte verzorgingsproducten hadden afgegeven tijdens het passen. Ik heb exvuses aangeboden en ook een optie aangedragen de bh professioneel te laten reinigen op mijn kosten en na aftrek dan toch een deel aan mij terug te betalen.  Hier willen zij niet aan meewerken. Kan ik nog iets doen om toch mijn geld terug te krijgen? Zij bieden  tenslotte ook om lingerie via een  webshop te verkopen, om thuis te laten passen.  Ik bestel vaker lingerie en retouneer ook vaker, maar zo'n standpunt of behandeling heb ik nog nooit meegemaakt. Ik hoop dat u mij kunt adviseren.   Met vriendelijke groet,  Thea  Email : boekelthea@gmail.com 
Daan Staf answered 2 jaar ago
Beste Thea, Bedankt voor je bericht. Ik begrijp dat je de bh hebt gepast en vervolgens geretourneerd. Bij ontvangst heeft de webwinkelier aangegeven dat er vlekken opzitten.  Bij retour mag een webwinkelier waardevermindering in rekening brengen. Mijn inschatting is dat een BH met gebruik sporen niet meer verkoopbaar is. Ook als deze professioneel gereinigd wordt kan een winkel het niet maken om die nogmaals te verkopen. Een 100% waardevermindering lijkt mij in deze terecht. Ons advies aan webwinkeliers is om in zo'n geval de retour te accepteren en het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs aan de klant uit te keren. Lees hierover meer op ons blog: https://www.webwinkelkeur.nl/beschadigd-product-retourneren-hoe-zit-dat-wettelijk/ Deze werkwijze is echter alleen maar een advies aan webwinkeliers. Op basis van wat ik lees denk ik dat de webwinkelier juridisch juist heeft gehandeld. Al hadden ze het natuurlijk wel klantvriendelijker kunnen aanpakken. Mvg. Daan    
S answered 6 maanden ago
Beste,  Ik heb twee weken terug een (dacht ik) een bikiniset gekocht bij Marlies Dekkers. Als je daar op de site naar bikini's gaat en er je drukt op het kopje ''sale'' komen er blijkbaar ook gewone lingeriesets tevoorschijn. Dit had ik niet begrepen en heb dus een lingeries set gekocht in plaats van een bikini. Ik heb het gepast en het zat goed dus meegenomen op vakantie,  ik wilde het combineren met een andere bikini en had dus het broekje van de set aangetrokken. Ik had deze nog korter aan dan wanneer ik het had gepast echter kwam er door een flesje water een beetje water op, waardoor het enorm ging doorschijnen.  Ik hierover gemaild en Marlies Dekkers gaf aan dat het geen bikinibroek was maar een gewone. Omdat het bikinibroekje volgens hun gedragen is en daarmee gaan zij van uit (en dit blijven zij volhouden) de top ook mag het niet meer retour. Dit lijkt mij niet de gang van zaken?     
Daan Staf answered 6 maanden ago

Beste S,

Om je bikiniset/lingerieset te kunnen retourneren kun je gebruik maken van het herroepingsrecht of het recht op conformiteit.

Het herroepingsrecht vervalt 14 dagen na levering en in deze periode mag je het product alleen testen zoals je dat in een winkel zou kunnen doen. Omdat je het broekje aan hebt gehad op vakantie en er wat water overheen is gekomen heb je er meer gebruik van gemaakt dan alleen testen zoals je dat in een winkel zou kunnen doen. Daarom kun je geen beroep doen op het herroepingsrecht.

Bij het recht op conformiteit gaat het erom of het product is wat je ervan mocht verwachten op basis van de informatie die de webwinkelier je heeft verschaft. Als je nog eens terugkijkt naar de informatie bij het bestelproces, is het dan een redelijke verwachting dat je een bikinisetje bestelde? In dat geval kun je je succesvol beroepen op non-conformiteit. De webwinkelier moet dan je product kosteloos vervangen. Alleen als vervanging in deze niet mogelijk is (of als je daar samen met de webwinkelier voor kiest), krijg je je geld terug.

Ik heb de website van https://www.marliesdekkers.com/ bekeken. Daarop staan badmode en sale beide in het hoofdmenu, gelijkwaardig aan elkaar. Op basis daarvan verwacht ik bij sale uitverkoopartikelen van het gehele assortiment, niet slechts van bikinisetjes. Ik vind het niet redelijk om te verwachten dat je een bikinisetje besteld. Daarom kun je volgens mij geen beroep op het recht op conformiteit.

Broekje en top zijn een setje, die zijn dus samen het product. Het is daarom niet mogelijk om alleen de top te retourneren omdat die nog wel onder het herroepingsrecht valt.

Vaak zie je wel dat een webwinkelier coulant is in zo’n situatie. Bijvoorbeeld door het product retour te nemen en je voor (een deel van) het aankoopbedrag een tegoedbon te geven. Maar ze zijn daar niet toe verplicht.

 

Mvg. Daan

L answered 6 maanden ago
Hoi,
ik heb een jasje besteld bij een webshop. Nu vind ik het jasje erg lelijk en klopte de kleur niet. Daarom heb ik het jasje weer retour gedaan (niet eens gepast). Nu heb ik mail gekregen dat ze de retour weigeren omdat er op de achterkant een haal zit. Dit heb ik niet gezien, want het jasje is amper de verpakking uit geweest omdat ik direct de kleur niet mooi vond en dus toch niet zou houden. Nu zegt die webshop dat ik de schade niet binnen 24 uur heb gemeld en dus het jasje terug mag ontvangen (+ weer verzendkosten betalen) of dat zij het jasje houden. In beide gevallen betaal ik de volledige kosten. De schade kon ik niet binnen 24 uur melden, omdat ik het simpelweg niet heb gezien. Er is geen overleg mogelijk, ze blijven erbij dat het mijn schuld is en ik alle kosten alsnog moet voldoen. Ik blijf erbij dat het niet mijn fout is en dat zij net zo goed de schade hebben kunnen veroorzaken, maar als ik dat noem, dan krijg ik weer een standaard riedeltje over de voorwaarden. Mag dit zomaar?
Marc Staf answered 5 maanden ago

Dag,

Dat is een lastige, ik begrijp dat je daar wat meer duidelijkheid over wilt hebben.

Klopt het dat je een beroep doet op het herroepingsrecht? Dan geldt het volgende: Omdat jij het product terugstuurt ben je verantwoordelijk voor wat er met het product gebeurd. Als een product kapot terugkomt, mag de webwinkel waardevermindering doorberekenen. Dit kan ook een 100% waardevermindering betekenen wanneer het product helemaal niet meer verkoopbaar is.

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is. ^Marc

Lon answered 4 maanden ago

Goedemiddag, 

een aantal maanden geleden heb ik een paar slippers besteld bij een webshop. De slippers waren niet wat ik zocht en heb ze retour gestuurd. Tot mijn grote verbazing accepteerde ze het retour niet en hebben ze de slippers ook niet terug gestuurd. Wel krijg ik een rekening van ze die ik moet betalen. Wat kan ik hieraan doen? 

Marc Staf answered 4 maanden ago

Dag Lon,

Wat vervelend zeg, ik help je graag.

Heb je ook een reden gekregen waarom de slippers niet retour mogen? Als jij je aan de retourtermijnen hebt gehouden en de slippers vallen niet onder een wettelijke uitzondering dan mag de webwinkel het retour niet (zomaar) weigeren. 

Als om een goede reden de slippers wel terecht geweigerd zijn dan moet je in ieder geval de slippers terugkrijgen. Je hebt er immers voor betaald.

Ik raad je aan om de webwinkel te wijzen op hun wettelijke verplichtingen en hen dringend te verzoeken alsnog het orderbedrag terug te storten of de slippers terug te sturen.

Ik hoop dat je hier verder mee komt. ^Marc

Jasje answered 3 maanden ago

Hoi,

 

ik heb een jas bij miinto besteld en teruggestuurd. De doos was stuk en heb een andere doos gebruikt. Jas alleen gepast en meer niet. Nu geven zij aan dat de jas beschadigd is. Wat kan ik nu het beste doen. Ben al drie weken bezig en nog geen reactie. Zij gaven aan afgelopen maandag met een oplossing te komen. 

Marc Staf answered 3 maanden ago

Dat is vreemd, dan moet dit haast onderweg zijn gebeurd. Heeft de webwinkel ook foto's laten zien van hoe de jas beschadigd is? Ook al is een jas beschadigd, deze mag je nog wel retour sturen. Pas als een jas meer gebruikt is dan noodzakelijk is om het te proberen en het raakt hierdoor beschadigd mag er waardevermindering worden doorberekend. De webwinkel moet je daar dan wel vooraf over informeren in de algemene voorwaarden en op de retourenpagina. Miinto doet dit niet, ze mogen daarom geen waardevermindering doorberekenen. Je hebt dus recht op restitutie van het gehele aankoopbedrag.

alie answered 2 maanden ago

goedemiddag

ik heb een poncho besteld bij bol.com, maar komt van leverancier chris deeler, deze alleen over mijn hoofd gedaan

en gelijk weer in de verpakking want ik vond hem niet zo mooi, s,maandags gelijk op de post gedaan en retour bevestiging

gekregen van bol.com, maar de volgende dag kreeg ik een mail van chris deeler dat de poncho niet terug genomen werd

want was beschadigd en gedragen, heb toen contact gezocht met bol.com en foto,s gemaakt van de pocho dat er niks mis mee

was en een foto van het retourlabel, dus bol adviseerde om hem nogmaals terug te sturen naar chris deeler, maar die stuurt hem

ongeopend weer terug naar mij, houd gewoon vol  dat ie beschadigd is en gedragen, terwijl ik foto,s heb als bewijs, maar ik heb hem nog niet betaald want dat gaat via bol.com

hoe los ik dit op

Hartelijke Groeten Alie

e

Marc Staf answered 2 maanden ago

Dag Alie,

Wat vervelend dat de webwinkel de poncho niet retour aanneemt, terwijl hij dit wel gewoon verplicht is. Ik raad je aan om nogmaals contact met de webwinkel op te nemen en daarbij de foto's te laten zien. Zo kan hij er niet onder uit dat de poncho gewoon goed is en retour aangenomen moet worden. Doet hij dit niet dan raad ik je aan om nogmaals contact op te nemen met bol.com. Wellicht kunnen zij de webwinkel er toe bewegen het retour wel aan te nemen.

Ik hoop dat je hier verder mee komt. ^Marc

Sonja answered 2 maanden ago

Goededag,

ik heb bij webwinkel Madam Peach kleding met 25%korting op Black Friday gekocht. In de week voorafgaande heb ik diverse mails van madam Peach gekregen over deze korting. De kledingstukken bleken echter niet naar smaak dus heb ik ze vrijwel gelijk na ontvangst weer retour gestuurd, op mijn kosten.

Madam Peach wil nu mijn retour niet aannemen omdat ik het met 25%korting heb gekocht. Ik mag het ruilen of ik krijg een tegoedbon. Het schijnt in de voorwaarden te staan dat kleding gekocht met korting niet retour genomen mag worden voor geldteruggave.. Mag een webwinkel dit als voorwaarde stellen? En had de webwinkel dit niet ook in de mails over die korting moeten vermelden? Ik hoor het graag.

Marc Staf answered 2 maanden ago

Dag Sonja,

Wat vervelend dat de webwinkel het retour niet wil aannemen, goed dat je hier naar informeert.

Wat Madam Peach doet, mag niet. Afgeprijsde producten mogen gewoon retour. Ik raad je aan om ze daar op aan te spreken.

Hopelijk nemen ze het product alsnog retour aan.

Sacha answered 4 dagen ago

Goeiedag, ik heb onlangs een dj console ter waarde van 100 euro voor mijn zoon besteld bij dj Stunter via Afterpay. Toen wij de dj console ontvingen bleek dat deze niet op een tablet kon worden aangesloten terwijl dat wel op de site stond. Ik heb toen gebeld en nicht de bestelling retourneren. Nu zeggen ze dat de retour niet volledig is en daarom niet het volledige aankoopbedrag wordt gecrediteerd. Ik weet zeker dat ik alles gewoon in zijn geheel heb geretourneerd. Wat kun je in zo’n situatie doen? Alvast bedankt voor jullie reactie! 

Marc Staf answered 4 dagen ago

Dag Sacha,

Wat vervelend dat de webwinkel niet het volledige bedrag wil terugstorten. 

Wat ontbreekt er volgens de webwinkel? Welk bedrag willen ze wel terugstorten?

Jij bent als verzender verantwoordelijk voor de verzending, mocht het product niet goed terugkomen dan draag jij daar de kosten van. Heeft de webwinkel getekend voor het pakket?

Anoniem answered 3 dagen ago

Dag, ik heb onlangs een 2 gymsetjes van een top en een broek bij Fittastic Sportswear gekocht omdat ik mijn maat niet wist. De kleding kwam aan in een plastic zak waar de kleding los in zat, dus dat vond ik al raar.
Ik heb de kleding na het passen weer keurig in de zak gedaan en dichtgetapet. Vervolgens heb ik de zending retour gestuurd.

Op een gegeven moment is de retour aangekomen bij het bedrijf en beweerde ze dat er een pennenstreep op de top zat en zeiden ze dat ze het pakket terug konden sturen op mijn kosten en dat ik moest laten weten wat ik wilde.
Ik heb nooit een pen aangeraakt toen ik de kleding heb uitgepakt, gepast en teruggestopt in de zak.

Ik heb het bedrijf gemaild en gevraagd voor een foto, die ze me niet gaven. Vervolgens een nieuwe mail gestuurd waarin ze zeiden dat ze niks anders voor mij kunnen doen dan retour doen op mijn kosten. Ik ben het hier niet mee eens en vroeg me af of jullie advies hadden?

Marc Staf answered 3 dagen ago

Dag,

Wat vervelend dat de webwinkel de producten niet retour aanneemt, goed dat je hier naar informeert.

De webwinkel mag het retour niet weigeren, wel mogen ze eventueel waardevermindering doorberekenen wanneer de producten meer gebruikt zijn dan noodzakelijk is ze te proberen.

Zij moeten dit dan wel kunnen aantonen.

Je antwoord