Skip to content

Blog

Wet Computercriminaliteit lll: wat betekent dit voor webwinkeliers?

wet cybercriminaliteit 3 webwinkelier webshop webwinkel
10694
0
0

Door de invoering van de wet Computercriminaliteit III, hebben politie en justitie sinds 1 maart nieuwe bevoegdheden om ernstige delicten op te sporen via het internet. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan moordzaken, kinderpornografie en handel in drugs. Klinkt als een ver-van-je-bed-show, maar de wet Computercriminaliteit III heeft ook gevolgen voor webwinkeliers.

De wet Computercriminaliteit III

De wet Computercriminaliteit III zorgt ervoor dat er sneller en effectiever opgetreden kan worden tegen mensen die zich schuldig maken aan criminaliteit via internet. Om overtreders op te sporen, mogen handhavers op afstand computers, mobieltjes en servers binnendringen. Ook mogen zij gegevens kopiëren of onbereikbaar maken en communicatie aftappen. Dit alles moet ervoor zorgen dat Nederland weer een stukje veiliger wordt.

Strafvorderingsrichtlijn Oplichting

Met de nieuwe wet is ook de strafvorderingsrichtlijn Oplichting aangescherpt. Voor webwinkeliers bevat deze richtlijn een belangrijke wijziging, de nieuwe strafeisen maken het mogelijk om oplichters makkelijker te vervolgen. Dit houdt onder meer in dat verkopers die meerdere keren goederen en diensten aanbieden via internet, maar niet leveren, sneller gestraft kunnen worden.

Aanpak van onbetrouwbare verkopers

Onbetrouwbare verkopers zijn politie en justitie al een flinke tijd een doorn in het oog. Om het strafproces te versimpelen en versnellen, hoeft oplichting niet meer voor elke aangifte bewezen te worden. Kan het openbaar ministerie bewijzen dat de verkoper een betaling heeft ontvangen, maar niet de intentie had om de afgerekende goederen of diensten te leveren? Dan is dit al voldoende om de verkoper te berechten. Hoe zwaar de straf wordt, hangt af van de ernst van de zaak. In de strafvorderingsrichtlijn Oplichting zijn enkele richtlijnen opgenomen, die de officier van justitie kan gebruiken als handvatten voor het vervolgen van onbetrouwbare verkopers. Door de wetswijziging is het voor het openbaar ministerie ook makkelijker geworden om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf te eisen.

Zo houd jij je aan de regels

Als jij als webwinkelier netjes de betaalde goederen of diensten levert, is er dus niets aan de hand. Kun je door omstandigheden de bestelling niet leveren? Neem dan altijd even contact op met de klant en stel hem op de hoogte van de situatie. Zo voorkom je problemen en irritatie. In plaats daarvan krijg jij vast een pluim voor de fijne communicatie en de goede service, wat kan resulteren tot positieve klantbeoordelingen.

wet cybercriminaliteit 3 webwinkelier webshop webwinkel

 
 
Bericht delen:
LinkedIn
 

Reacties

Geen reacties gevonden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *