Skip to content

Wat is maatwerk?

DWQA QuestionsCategorie: JuridischWat is maatwerk?
Yelitha asked 4 jaar ago
Is een piñata op maat gemaakt een maatwerk? Hoor deze bij de uitzonderingen van retour?
1 Antwoorden
Marcel Landeweerd Staf answered 4 jaar ago

Of iets maatwerk is hangt primair af van de keuzes die een klant kan maken en hoe die keuzes tot stand komen. Iets is maatwerk wanneer een klant niet kiest uit standaard opties, maar echt zelf niet standaard keuzes kan invoeren. 

Een product dat bestaat uit 5 opties met daarbij 10 mogelijkheden heeft potentieel 100000 unieke producten tot gevolg, maar voor de wet is dit geen maatwerk, gezien het standaard keuzes zijn. Kun je bij een product echt op de mm zelf de maten invoeren (geen standaard maten) of laat je bijvoorbeeld je naam op het product zetten, dan is dit wel maatwerk. 

Voor de vraag of iets maatwerk is maakt het dus niet uit hoe iets geproduceerd wordt of dat het speciaal besteld wordt, maar gaat het er echt om dat de consument niet standaard keuzes kan opgeven tijdens het bestelproces. Dan is het maatwerk voor de wet en mag je het uitzonderen van retour. Vergeet dit niet vooraf duidelijk te communiceren richting de klant. Je leest hier meer over maatwerk en bedenktijd in dit blog.  

Je antwoord