Aanmelden
Keurmerk aanvragen
Contact
Contact opnemen

Controleer je webwinkel

Voldoet jouw webshop aan de eisen?

Om lid te kunnen worden van WebwinkelKeur moet je voldoen aan de eisen uit onze gedragscode. Vaak nog moeten wij webwinkels de eerste keer afkeuren, je krijgt dan natuurlijk de mogelijkheid om de fouten te herstellen, maar dit kost wel weer extra tijd. Mocht je uiteindelijk het keuringsproces toch niet willen afmaken, dan zullen er keuringskosten worden van 29 euro berekend voor de keuring die al wel heeft plaatsgevonden. Om dit voor ons en voor jezelf zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, raden we je aan om onderstaande stappen te volgen. We leggen hier eenvoudig uit aan welke eisen je webwinkel moet voldoen. Hierdoor verzeker je jezelf dat je webwinkel aan alle eisen voldoet zodra je de keuring aanvraagt.

Stappenplan voor het voldoen aan de gedragscode van WebwinkelKeur:

 

 


Stap 1: Telefoonnummer, adres, e-mail, KvK

 

Volgens de wet moet je enkele gegevens duidelijk vermelden, dus niet enkel verborgen in de algemene voorwaarden. Het gaat hier dan om:

We raden aan al deze gegevens te vermelden op een contactpagina of op een over ons pagina. Uitgangspunt is dat deze gegevens met 1 klik vanaf elke pagina vindbaar zijn. We raden dus aan de pagina contact te noemen en deze (minimaal) in de footer van je webwinkel te plaatsen.


Stap 2: Retouren en wet kopen op afstand

 

De meeste fouten worden gemaakt met de wettelijke bedenktijd (ook wel herroepingsrecht genoemd). De voorwaarden voor retouren moeten duidelijk uitgelegd worden. Naast in de algemene voorwaarden, moeten deze ook in duidelijke taal uitgelegd worden op de site. Alleen in de algemene voorwaarden dit uitleggen is dus niet voldoende.

Kort samengevat werkt de bedenktijd als volgt. Klanten kunnen altijd binnen 14 dagen na ontvangst ZONDER opgave van reden de producten aanmelden voor retour, vervolgens krijgen ze nogmaals 14 dagen om het product daadwerkelijk retour te sturen, ze dienen dat het factuurbedrag INCLUSIEF verzendkosten teruggestort te krijgen. Je dient jouw klanten ook op dit recht te wijzen na aankoop. De verzendkosten van de klant terug naar jou, hoeft je echter niet te vergoeden, wijs je klant er dan wel op dat hij zelf de kosten moet betalen voor het retour. Dit zijn allemaal wettelijke eisen waar elke webwinkel aan moet voldoen.

Je klanten wijzen op het herroepingsrecht? Hiervoor kun je eenvoudig onze voorbeeldtekst kopiëren en plakken. Deze teksten moeten op een aparte pagina staan met een titel als “Retourneren” welke rechtstreeks klikbaar moet zijn vanuit het menu of de footer van je webwinkel.

“U heeft het recht uw bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. U heeft na annulering nogmaals 14 dagen om uw product retour te sturen. U krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor retour van u thuis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Deze kosten bedragen circa 6,95 per pakket, raadpleeg voor de exacte tarieven de website van uw vervoerder. Indien u gebruik maakt van uw herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan de ondernemer geretourneerd worden. Om gebruik te maken van dit recht kunt u contact met ons opnemen via UWEMAIL@uwwinkel.nl. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van uw retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is.”

Het herroepingsrecht is echter complex en kent diverse uitzonderingen. Meer informatie over het herroepingsrecht? Lees dan meer over bedenktijd/herroepingsrecht.

Terugbetalen binnen 14 dagen

Je bent wettelijk verplicht het gehele factuurbedrag inclusief eventuele berekende verzendkosten voor de heenzending binnen 14 dagen na aanmelding van het retour terug te storten. Indien mogelijk moet je daarbij dezelfde betaalmethode gebruiken als de klant heeft gekozen. Letop: deze 14 dagen gaan in op het moment dat de klant heeft aangegeven te willen retourneren, niet op het moment dat je het product retour hebt ontvangen. Je mag wel eisen dat je het product al retour hebt ontvangen voordat je het bedrag terugstort.


Stap 3: Aparte informatiepagina’s

 

Sinds februari 2017 stellen we de eis om aparte informatiepagina’s aan te maken met belangrijke informatie voor klanten. Deze eis volgt nadat de ACM onlangs hoge boetes uitdeelde aan webwinkels die hun informatievoorziening onvoldoende op orde hadden. We raden aan de volgende pagina’s aan te maken en in de footer (onderin) je webwinkel te plaatsen, zodat deze vanuit elke pagina met 1 klik bereikbaar zijn. Het enkel hebben van een pagina met een algemene naam als “klantenservice” of “veelgestelde vragen” is NIET voldoende.

We raden aan om minimaal de volgende pagina’s binnen jouw webwinkel aan te maken:

  • Contact (zie ook stap 1)
  • Retourneren (zie ook stap 2)
  • Garantie & klachten (zie ook stap 4)
  • Levertijd & verzendkosten
  • Betaalmethodes

Een voorbeeld van de inhoud van deze pagina’s stellen we voor jou beschikbaar. Je kunt deze inhoud kopiëren en plakken op jouw webwinkel.


Stap 4: Klachtenregeling

 

Het is sinds 2016 verplicht om te vermelden dat consumenten een klacht kunnen melden bij het Europees ODR-platform. Ook moet je consumenten wijzen op de mogelijkheden tot bemiddeling door WebwinkelKeur. Kopieer en plak daarvoor onderstaande voorbeeldtekst voor keuring op een aparte pagina. Wij raden aan deze pagina “Garantie & klachten” te noemen en deze in de footer van je webwinkel te plaatsen.

We raden je aan om klachten eerst bij ons kenbaar te maken door te mailen naar info@jouwwebwinkel.nl. Leidt dit niet tot een oplossing, dan is het mogelijk om je geschil aan te melden voor bemiddeling via Stichting WebwinkelKeur. Vanaf 15 februari 2016 is het voor consumenten in de EU ook mogelijk om klachten aan te melden via het ODR platform van de Europese Commissie. Dit ODR platform is te vinden op http://ec.europa.eu/odr . Wanneer je klacht nog niet elders in behandeling is dan staat het je vrij om je klacht te deponeren via het platform van de Europese Unie.

Informeer op deze pagina ook over de garantie die de consument heeft. De makkelijkste manier om dit te doen is om onze voorbeeld teksten over te nemen.

Ook jouw algemene voorwaarden moeten een verwijzing bevatten naar het Europese ODR platform! We raden je sterk aan daar onze voorbeeld algemene voorwaarden voor te gebruiken (zie ook de volgende stap). Zo weet je zeker dat deze voldoen. Eigen algemene voorwaarden mogen gebruikt worden, maar neem dan in ieder geval artikel 14 van de voorbeeld algemene voorwaarden over in jouw eigen algemene voorwaarden.


Stap 5: Algemene voorwaarden en privacy policy

 

De algemene voorwaarden en privacy statement moeten duidelijk geplaatst worden op de site. Vanzelfsprekend dienen de algemene voorwaarden overeen te komen met de informatievoorziening op de rest van de site. In je privacy statement geeft je duidelijk weer waar je de (persoons)gegevens van de bezoeker voor gebruikt.

Het makkelijkst is daarbij om onze voorbeeld algemene voorwaarden te gebruiken en onze voorbeeld privacy policy.  Zo weet je zeker dat je voldoet aan de wet en aan onze richtlijnen.

Het is belangrijk dat je aangeeft dat je ons als verwerker inschakelt, dit zul je in jouw privacy policy moeten aangeven.
Gebruik hiervoor eventueel de onderstaande tekst als je dit er nog niet in hebt staan:

WebwinkelKeur

Wij verzamelen reviews via het platform van WebwinkelKeur. Als je een review achterlaat via WebwinkelKeur dan ben je verplicht om een naam en e-mailadres op te geven. WebwinkelKeur deelt deze gegevens met ons, zodat wij de review aan jouw bestelling kunnen koppelen. WebwinkelKeur publiceert de door jou opgegeven naam eveneens op de eigen website. In sommige gevallen kan WebwinkelKeur contact met je opnemen om een toelichting op jouw review te geven. In het geval dat wij je uitnodigen om een review achter te laten delen wij jouw naam, e-mailadres, customer ID en ordernummer met WebwinkelKeur. Zij gebruiken deze gegevens enkel met het doel jou uit te nodigen om een review achter te laten. WebwinkelKeur heeft passende technische en organisatorische maatregelen genomen om jouw persoonsgegevens te beschermen. WebwinkelKeur behoudt zich het recht voor om ten behoeve van het leveren van de dienstverlening derden in te schakelen, hiervoor hebben wij aan WebwinkelKeur toestemming gegeven. Alle hierboven genoemde waarborgen met betrekking tot de bescherming van jouw persoonsgegevens zijn eveneens van toepassing op de onderdelen van de dienstverlening waarvoor WebwinkelKeur derden inschakelt.

 


Stap 6: Prijzen duidelijk vermelden

 

Het is belangrijk dat de prijzen op jouw webwinkel duidelijk vermeld staan, de consument wil immer weten waar hij aan toe is en niet tegen onverwachte kosten aanlopen. Belangrijk hierbij is dat:

  • Er aangegeven staat of er nog verzendkosten bij komen
  • De prijzen inclusief btw zijn (zie uitzondering voor B2B verkoop)
  • Er geen onduidelijke extra kosten bij komen

 


Stap 7: Aanwezigheid geldig SSL-certificaat

 

Om gegevens beter te beschermen is het verplicht om een SSL-certificaat te hebben voor je webwinkel. Een SSL-certificaat helpt tevens om meer vertrouwen bij je bezoekers op te wekken en kan een positief invloed hebben op je ranking binnen Google. Klik hier voor meer informatie.


Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen rondom onze keuringseisen.

Is een SSL-certificaat verplicht?

Ja, stichting WebwinkelKeur controleert tijdens haar keuringen wel op een SSL-certificaat. Het is sinds 15 juni 2018 verplicht om bij ons een beveiligde verbinding te hebben.
(meer…)

Alle veelgestelde vragen bekijken

Vermelding van je BTW nummer

Vermelding van je BTW nummer is in principe een vereiste om in aanmerking te komen voor het WebwinkelKeur. De reden is dat het wettelijk verplicht is om je BTW nummer op je webwinkel te vermelden.

In sommige gevallen kan vermelding van het BTW nummer tot privacy problemen leiden. Hoe we hiermee omgaan lees je op ons blog.

Plaats het BTW nummer op een goed vindbare plek zoals een contact of “over ons” pagina.

Alle veelgestelde vragen bekijken

Vermelding van KVK nummer

Vermelding van je kamer van koophandel nummer (KVK nummer) is een vereiste om in aanmerking te komen voor het WebwinkelKeur. Plaats dit KVK nummer op een goed vindbare plek zoals in de footer, op een contact of “over ons” pagina. Zonder KVK nummer kun je niet in aanmerking komen voor het WebwinkelKeur.

Heb je een buitenlands bedrijf? Plaats dan het buitenlandse equivalent van het KVK nummer. Voor België is dit bijvoorbeeld het Ondernemingsnummer.

Alle veelgestelde vragen bekijken

Waarom is vermelding van het vestigingsadres verplicht?

Vermelding van je vestigingsadres is bij verkoop op afstand een wettelijk vereiste en tevens een vereiste om in aanmerking te komen voor het WebwinkelKeur. Hierbij is het vermelden van een postbusadres niet voldoende. (meer…)

Alle veelgestelde vragen bekijken

Waarom moet ik mijn e-mailadres op mijn webwinkel vermelden?

Vermelding van jouw e-mailadres is een vereiste om in aanmerking te komen voor het WebwinkelKeur keurmerk en is tevens een wettelijk vereiste. Hierbij is een contactformulier niet voldoende. Elke Nederlandse webwinkel dient dus zijn e-mailadres op zijn website te vermelden. (meer…)

Alle veelgestelde vragen bekijken

Wanneer moet ik een klant die gebruik maakt van zijn herroepingsrecht terugbetalen?

Wanneer een klant gebruik wil maken van zijn herroepingsrecht, dan moet u binnen 14 dagen nadat de klant aangegeven heeft te willen retourneren het volledige orderbedrag (dus ook de eventueel berekende verzendkosten voor de heenzending) terugbetalen. U mag daarbij geen kosten, zoals bijvoorbeeld administratiekosten, rekenen.

Lees meer over de regels die tellen voor het terugbetalen bij een retour .

Alle veelgestelde vragen bekijken

Welk type SSL certificaat moet ik kiezen?

WebwinkelKeur stelt geen verplichtingen op het type SSL dat je gebruikt. Zowel een goedkope als een dure variant is afdoende om te voldoen aan zowel de wettelijke eisen als aan de richtlijnen van Stichting WebwinkelKeur.

Natuurlijk heeft elk type SSL certificaat zijn eigen voor- en nadelen. We raden je aan dit na te vragen bij de door jou gekozen leverancier van je SSL certificaat. Overleg tevens met de leverancier van je webwinkel software in hoeverre installatie van SSL mogelijk is.

Meer weten? In dit blogbericht zoomen we verder in op de verschillende type SSL certificaten.

Alle veelgestelde vragen bekijken

Welke (contact) gegevens moet ik op mijn site vermelden?

Het is belangrijk dat de consument weet met wie hij zaken doet. Vandaar dat de volgende gegevens vermeld moeten worden op uw website:

– Bedrijfsnaam
– Adresgegevens (vestigingsadres)
– Telefoon
– E-mailadres
– KVK nummer (of soortgelijk wanneer gevestigd buiten Nederland)
– BTW Nummer

Zowel het telefoonnummer als het adres van de webwinkel moet duidelijk vermeld staan. Het is dus niet voldoende om het telefoonnummer en het adres verborgen in de algemene voorwaarden te vermelden. Tevens is enkel een postbusnummer niet voldoende. Het e-mailadres moet zichtbaar zijn, enkel een contactformulier is hiervoor NIET voldoende. Tevens dienen gegevens waaronder het KVK nummer en het BTW nummer vermeld worden. De contactpagina is hiervoor de ideale plek.

Alle veelgestelde vragen bekijken

 


Laat je webshop keuren!

 

Denk je aan de eisen te voldoen? Meld je dan eenvoudig aan via onderstaande link. Je betaalt pas na goedkeuring, dus mochten wij toch nog fouten tegen komen dan ontvang je van ons een persoonlijke uitleg per e-mail hoe je kunt voldoen aan wetgeving.

overstappen webshop keurmerk en reviews

Direct aanmelden bij WebwinkelKeur